Nastavljeno suđenje navijačima FK Crvene zvezde zbog paljenja kombija sa navijačima Partizana!

U Višem sudu u Beogradu iskazima svedoka-oštećenih nastavljeno je suđenje petorici navijača FK Crvena zvezda koji se terete za napad na kombi koji je prevozio navijače FK Partizan, posle održanog derbija između dva tima, 16. aprila prošle godine kod Mladenovca.

Svedoci-oštećeni Nemanja M., Jovana R. i Lazar A. ostali su pri svojim ranijim iskaziima datim u tužilaštvu.

Oni su rekli da se ne pridružuju krivičnom gonjenu optuženih i da ne ističu imovinsko-pravni zahtev.

Sudija je jedini imao pitanja za svedoka pa je tako Nemanja M. precizirao da je iz dva automobila koji su se zaustavila ispred kombija izašlo oko 10 ljudi, umesto 10-15 kako je rekao u tužilaštvu.

Svedoka-oštećenog Igora G. je sudija pitao da li želi da svedoči bez svog punomoćnika, na šta je on odgovorio da ne želi, već ukoliko je moguće da on svedoči na sledećem suđenju u prisustvu punomoćnika, sa čim se sudija složio.

Na sledećem suđenju, koje je zakazano za 3. novembar, Igor G. bi trebalo da bude ispitan, kao još dva svedoka.

Optužni u ovom slučaju su Veljko M. iz Mladenovca, Boris N, Ivan M, Todor A. i Mihailo S. svi iz Beograda.

Njima se stavlja na teret da su svesni svog dela, u uračunljivom stanju, sa umišljanjem izvršili krivična dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi i izazivanje opšte opasnosti.

Za sve okrivljene tužilaštvo je sudu predložilo da ih osudi na jedinstvenu kaznu od po 8 godina zatvora, kao i novčanu kaznu od po 400.000 dinara.

Tužilaštvo je sudu takođe predložilo da svima izrekne meru bezbednosti – zabrana prisustvovanja određenim sportskim priredbama u trajanju od po pet godina, s tim da se vreme provedeno u zatvoru ne uračunava u vreme trajanja ove mere.

Optužnim predlogom osumnjičenima se stavlja na teret da su 16. aprila prošle godine oko 22 časa, zajedno sa više NN, nakon derbija između FK Crvena zvezda i FK Partizan, u ataru sela Markovac, kao navijači Crvene zvezde, preprečili put kombiju koji je prevozio navijače protivničkog tima.

Po izlasku iz svojih vozila, osumnjičeni su stavili maske na lica i kapuljače na glave i krenuli prema kombiju.

Kamenicama i drugim predmetima su razbili sva stakla na kombiju, a potom ubacili zapaljene baklje u unutrašnjost kombija.

Pritom je jedan NN napadač kroz polupan prozor palio tapacirani krov u kombiju.

Pošto se zapalila unutrašnjost kombija, u kojem je bilo devet oštećenih, oni su pokušali da napuste vozilo, ali im je jedan od NN napadača to onemogućavao, držeći vrata vozila sa spoljne strane.

Kombi se zapalio od ubačenih baklji, nakon čega su napadači otišli, a oštećeni su uspeli da napuste kombi i pobegnu u obližnju njivu.

Vozilo koje je bilo zahvaćeno vatrom ubrzo je eksplodiralo.

U ovom incidentu četiri osobe iz kombija zadobile su lake telesne povrede.

Optuženi u ovom slučaju su na početku suđenja delimično priznali izvršenje krivičnih dela koja im se stavljaju na teret, navodeći „da su se našli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme”.

Ostavite komentar