Vahid Halilhodžić otvorio dušu: Na treninge su mi dolazile i oružane bande (VIDEO)

Legendarni bh. igrač i trener Vahid Halilhodžić govorio je o brojnim temama u vezi sa svojom bogatom karijerom u emisiji Marija Stanića “(Ne)uspjeh prvaka”, piše Hype BiH.

– Kad neko to gleda, misli “Ovaj je budala, ne mogu mu drugi biti krivi ako mu se tri puta dogodi ista stvar”. A ja bih opet napravio sve isto! Znate, gdje god dođete, predsjednik uvijek kaže da je važan rezultat i disciplina.

Sve je biznis

I kad sam uveo disciplinu, maknuo neke igrače, onda predsjednik kaže “Daj stavi ovog igrača, on je zvijezda…”. u Japanu je čak sve biznis, oni dobivaju ogroman novac od sponzora i ako nema glavnih zvijezda, mogu mnogo izgubiti – rekao je Halilhodžić.

Dodao je i kako su te zvijezde uglavnom bile povrijeđene ili su igrale van Evrope.

– Ja sam, recimo, Australiju pobijedio 2:0 s dvojicom 18-godišnjaka u postavi – naveo je Halilhodžić.

Popularni Vaha je najteže uslove imao u vrijeme dok je bio selektor Obale Slonovače.

– Tamo su igrači živjeli u strahu i jedva su čekali da što prije sve završi i da odu kući.

Pa na treningu oko stadiona vidiš naoružane bande, koje samo vrte u glavi “Za ovog igrača, ako ga otmemo, možemo dobiti pet miliona dolara, za onoga četiri…” – prisjetio se Halilhodžić u emisiji Marija Stanića “(Ne)uspjeh prvaka”.

Velika četvrorka

Podsjetimo, rođeni Jablaničanin fudbal je počeo igrati sa 16 godina. Nakon odigrane sezone u NK Neretva Metković, godine je proveo u svom voljenom Veležu. Trebao je u redove “velike četvorke” – Zvezde, Partizana, Dinama i Hajduka, ali nije otišao.

S Veležom je osvojio Kup Jugoslavije 1981. godine, a koliko se trofej slavio u Mostaru, dovoljno govori da su popularnog Vahu nosili od stadiona do tadašnje Titove vile.

Potom je otišao u francuski Nant, a sezonu je završio u Pari Sen Žermenu.

Za Vahu kažu da se ne zna je li bio bolji igrač ili trener. U svojoj trenerskoj karijeri vodio je brojne timove, između ostalih, selekcije Obale Slonovače, Alžira, Japana, Maroka, te Lil, PSG, Nant, Dinamo Zagreb, Trabzonspor.

Ostavite komentar