UEFA donela važne odluke za klubove i reprezentacije

Na sastanku Izvršnog odbora Evropske fudbalske unije koji je održan danas u Evropskoj kući fudbala u Nionu, UEFA je donela niz važnih odluka koje se odnose i na klupski i na reprezentativni fudbal.

Lisabon će biti domaćin finalu Lige šampiona za žene 2025. godine. Finale će biti odigrano na stadionu Sportinga.

Zvanično je promenjen naziv trećeg po rangu klupskog takmičenja. Do sada je pun naziv bio UEFA Evropska liga konferencije. Od sada je pun naziv takmičenja UEFA Liga konferencije.

Atina i Vroclav će biti domaćini finala dva naredna izdanja Lige konferencije.

Finale najmlađeg UEFA klupskog takmičenja 2024. godine biće odigrano na stadionu AEK, dok će godinu dana kasnije domaćin finala Lige konferencije biti Vroclav, igraće se na stadionu Slaska.

Uz ovu odluku stoji i napomena da će UEFA prethodno pregledati stadion Aja Sofija koji je nov i koji nikada nije bio domaćin finalu nekog evropskog takmičenja. Stadion će biti predmet ekspertze sve do novembra 2023. tokom mečeva AEK i reprezentacije Grčke.

Domaćin Evropskog prvenstva za fudbalerke do 19 godina 2025. godine biće Poljska.

UEFA će predložiti FIFA sledeći format za kvalifikacije za Mundijal 2026. na kome će igrati 16 evropskih selekcija:

Evropske kvalifikacije su podeljene na grupnu fazu i plej-of.

Grupna faza igra se kroz tradicionalni ligaški format, sa mečevima u kojima svako igra sa svakim kao domaćin i kao gost, i to u 12 grupa sa po četiri ili pet timova od marta do novembra 2025. Pobednici 12 grupa izborili bi direktan plasman na Svetsko prvenstvo. Drugoplasirani timovi iz 12 grupa učestvovali bi u plej-ofu koji bi bio odigran u martu 2026. godine sa 16 timova. Uz 12 ekipa koje su u grupnoj fazi bile druge u svojim grupama, u plej-ofu bi učestvovale i najbolje rangirani pobednici Lige nacija iz sezone 2024/25. koji grupnu fazu kvalifikacija nisu završili na prvom ili drugom mestu u svojoj grupi.

U plej-ofu bi se igrao po jedan meč u polufinalu i po jedan meč u finalu, u isto vreme kada se igra interkontinentalni baraž.

Izvršni komitet UEFA doneo je nekoliko amandmana na pravilnik o licenciranju klubova finansijskoj održivosti koji će stupiti na snagu 1. jula 2023. godine.

Nova pravila se odnose na način knjiženja i plaćanja troškova oko registracije igrača i ostale transkakcije između kluba i igrača.

Amortizacija za registraciju igrača biće ograničena na pet godina. Promena se neće odnositi na zemlje koje dozvoljavaju duže ugovore niti će se retroaktivno primenjivati na već potpisane ugovore.

Nakon opširnih razgovora sa predstavnicima nacionalnih saveza, FIFPro i kapitenima reprezentacija Izvršni odbor UEFA usvojio je Minimalne standarde za ženske reprezentacije. Ideja je da svih 55 seniorskih reprezentacija ima minimum uslova za rad. Detalji će biti objavljeni naknadno.

Na Omladinsku ligu šampiona biće primenjena pravila koja će se odnositi i na seniore – 36 ekipa će igrati u grupnoj fazi tako što će pratiti svoje seniorske timove. Staza šampiona više neće biti ograničena na 32 ekipe kao do sada već će u njoj učestvovati svi šampioni država članica UEFA. Klub koji ispunjava oba uslova, takmičiće se u stazi Lige šampiona, njegovo mesto u stazi šampiona zauzeće drugoplasirani tim iz nacionalnog šampionata.

Ostavite komentar