SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE U HOLANDIJI I POLjSKOJ: Srbija – Poljska (20.30)

Svetske prvakinje spremne za drugu fazu, prvi rival domaćin Poljska (20.30 časova) pred punom dvoranom u Lođu. – Navikle smo da igramo u takvom ambijentu, to nam ne predstavlja prepreku, već nas dodatno motiviše, kaže bloker Srbije Maja Aleksić

Pet od pet i 14 bodova stoji u koloni Srbije, jedino kao brojka i činjenica da su zlatne sa Svetskog prvenstva iz Japana, prenele rezultate i bodove u drugu fazu planetarne smotre. Ali, isti ti mečevi iz C grupe su deo prošlosti.

Dva dana predaha ali i rada, video-materijala su pred Srpkinjama. Prve na skeneru su odbojkašice Poljske, domaćina Prvenstva, sa kojima plave otvaraju drugu rundu mečeva u F grupi u Lođu. Meč je zakazan za večeras od 20.30 časova. U ovoj grupi su još i SAD, Nemačka i Kanada iz C grupe, odnosno Turska, Poljska, Dominikanska Republika i Tajland iz B grupe.

Novi ispit za srpske gracije, nova prepreka na startu i to u zemlji gde je prvenstvo. Maja Aleksić, srednji bloker Srbije, odigrala je sve utakmice od starta šampionata. I to na nivou. Utakmicu protiv ekipe još jednog italijanskog trenera Stefana Lavarinija, Srbija dočekuje s velikim motivom, spremna za još jedan „udarac”:

– Ostvarile smo pet pobeda. Zadovoljne smo kako smo iz utakmice u utakmicu podizale formu što nam je najbitnije na ovom takmičenju. Očekuje nas druga grupna faza u kojoj ćemo imati teže protivnike. Sve četiri ekipe, pratile smo  njihove igre na takmičenju, sve su odlične. Daćemo maksimum da ostvarimo cilj na ovom prvenstvu – u dahu priča dama sa zlatom iz Japana.

Poljska „vreba”, prvo pa domaćin u ovoj rundi, pune tribine vas očekuju?

– Imale smo dva dana da se pripremimo za meč protiv domaćina Poljske. Sigurno da će dvorana u kojoj budemo igrali biti ispunjena njihovim navijačima. To nam ne predstavlja prepreku, već će nas dodatno motivisati. Mi volimo da igramo pred punom dvoranom. Prija nam takva atmosfera. Odigraćemo utakmicu na najvišem mogućem nivou i verujem da će biti trijumf!

Sara Lozo i na ovom Šampionatu je dokazala i pokazala koliko je stasala kao igračica i da je spremna da i te kako igra velika takmičenja:

– Prvi deo takmičenja smo završile sa samo jednim izgubljenim bodom što je jako važno s obzirom na to da se bodovi prenose. Počinje druga faza na koju smo izuzetno koncentrisane i fokusirane. Dolaze jako dobre selekcije, Poljska, Dominikanska Republika, Turska i Tajland. Prva utakmica protiv domaćina Poljske, sigurno da će nam biti teško, igra se na njihovom terenu i svi znamo da su veliki fanatici odbojke. Ne samo zbog toga, Poljska je jako napredovala od Lige nacija, igraju fenomenalno što smo mogle da vidimo u prvoj fazi. Daćemo sve od sebe i sigurna sam da ćemo izaći kao pobednici.

Bojana Milenković, oprezna je pred meč sa Poljskom, kojim Srbija otvara drugu fazu:

– Raduje što smo ostvarile pet pobeda iz pet utakmica i što smo igrale na visokom nivou. Kreće drugi krug i malo jači protivnici. Konkretno, krećemo protiv Poljske. Neće biti lako protiv njih, pogotovu pre punom dvoranom u Lođu. Ali, nadam se da ćemo nastaviti naš niz pobeda i pružiti našu kvalitetnu i prepoznatljivu igru.

Banković: Odradile su vrhunski posao

U njegovim rukama, spremnim papirima, najveći je deo posla. Vladimir Vanja Banković, kondicioni trener ženske selekcije Srbije:

– Bilo je naporno, veliki broj sati smo provodili u autobusu. Glavni cilj u ovoj fazi je bio da ih što više oporavimo i da spremne mogu da uđu u svaki meč. Već su iskusne i znaju kako sve izgleda na ovakvim takmičenjima, da uslovi nisu najidealniji i da baš zato što su iskusne znaju kako treba da odrade posao, a odradile su ga vrhunski! – pohvalno će Banković, koji se kratko osvrnuo i na ishranu u hotelima, sa sportske strane:

– Sigurno da bi mogla da bude bolja. U jednom hotelu nije bilo na visokom nivou. U Poljskoj je bilo bolje, sada ćemo videti kako će biti u novom u koji smo došli. O tome bi trebalo da vode računa te strukture koje određuju pravila ovih takmičenja, jer jednu od osnovnih stvari predstavlja ishrana, pored dobrog sna i odmora – istakao je Banković.

Santareli „dočekao” kolege iz Italije

Osim što će Srpkinje, aktuelne šampionke sveta, na terenu voditi veliku boru za prolaz u četvrtfinale, protiv Poljske, Turske, Tajlanda i Dominikanske Republike, i selektor Danijele Santareli „sprema posebnu taktiku” za svoje italijanske kolege.

Već u prvom duelu sa Poljskom, s druge strane mreže posmatraće ga Stefano Lavarini, selektor jednog od domaćina SP. Ali, tu nije kraj, a sigurno da svi jedva čekaju okršaj plavih i Turske u poslednjem kolu ove faze, to je sigurno. Imaće Santareli, još jednu „pretnju” sa klupe, lukavog kolegu Đovanija Gvidetija…

Šta kažu bukmejkeri..

Dan pred utakmicu Srbije i Poljske, na domaćim ali i svetskim kladionicama, kvote za ovu utakmicu ne menjaju se preterano. Naprotiv. Očekuju bukmejkeri da „zlatne” reše ovaj meč u svoju korist, kvote se kreću od 1.19 do 1.28.

S druge strane, Poljakinjama se daju male šanse, te je raspon da mogu da iznenade plave od 3,72 najmanja ponuđena, do 4,00.

Lavarini: Srbija je strašan tim

Stefano Lavarini, selektor Poljske, svestan je ko stoji sa druge strane mreža – svetski prvak, Srbija:

– Srbija je strašan tim, kvalitetan, fizički dominantan. Mislim da treba da pogledamo naša poslednja dva meča, da izaberemo sve najbolje stvari koje smo uradili i da pokušamo da sve to spojimo. Ipak, nije samo odbojka ta koja će nam dati dobar rezultat protiv rivala kao što je Srbija. Treba da napravimo kombinaciju i tehnike i fizičke snage. Pre svega, moramo da pokušamo da isključimo njihove srednje blokere iz igre. To je neki recept. Ponavljam, ako kombinujemo ono što smo u poslednje vreme dobro radili, možemo i krajnji rezultat da okrenemo u svoju korist.

F GRUPA (LOĐ)

Prvo kolo, danas: Tajland – Kanada (15), SAD – Dominikanska Republika (17.30), Turska – Nemačka (19), Srbija – Poljska (20.30)

Drugo kolo, sutra: Tajland – Nemačka (15), Turska – Kanada (17.30), Srbija – Dom. Republika (19), SAD – Poljska (20.30)

Treće kolo, petak, 7. oktobar: Srbija – Tajland (15), SAD – Turska (17.30), Dom. Republika – Nemačka (19), Poljska – Kanada (20.30)

Četvrto kolo, subota, 8. oktobar: SAD – Tajland (15), Srbija – Turska (17.30), Dom. Republika – Kanada (19), Poljska – Nemačka (20.30)

Tabela

Srbija                        5          5          0          15:2     14

SAD                5          4          1          12:4     12

Turska             5          4          1          14;7     11

Tajland           5          4          1          12:7     10

Domin. Rep.   5          3          2          13:7     11

Poljska           5          3          2          12:7     10

Kanada            5          3          2          9:9       8

Nemačka          5          2          3          8:10     7

Ostavite komentar