Srbi i NBA: Šta možemo da očekujemo od nove sezone?

Nova sezona u najjačoj košarkaškoj ligi je startovala krajem oktobra, i već je svaka ekipa uspela da odigra po petnaestak mečeva. U tim susretima su nastupili i srpski košarkaši koji su i ove košarkaške godine pronašli svoje mesto u nekoliko NBA timova. Odabranu ekipu predvodi jedan od najboljih košarkaša današnjice, Nikola Jokić, a pored njega se tu nalazi još šest naših igrača. 

Denver Nagetsi u kojem je Jokić glavni nosilac igre i ove godine će pokušati da stignu do šampionskog prstena. To im sigurno neće biti lako jer je odbraniti titulu uvek mnogo teže nego je osvojiti. No, okosnica tima oko Jokića je ostala, pa se svi u Denveru nadaju da će se ostvariti još jedan neverovatan uspeh. Verovatno su se mnogi od navijača u Srbiji na to i kladili u nekoj od online kladionica kao što je Superbet, ali će vreme pokazati da li su i koliko bili u pravu. 

Još jednu sezonu u NBA ligi će imati i Bogdan Bogdanović koji se vraća nakon osvojene srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u košarci. To će mu sigurno predstavljati i dodatni motiv da ove sezone pokaže svoje najbolje izdanje, ali će sigurno želeti da izbegne povrede koje su ga dosta mučile od trenutka kada je prvi put zaigrao u NBA ligi. Njegov tim, Atlanta Houks će pokušati da dođe do plej-ofa, ali je pitanje da li će u tome i uspeti jer nisu među prvim favoritima za to. 

U Istočnoj konferenciji će nastupiti i Nikola Jović koji će pokušati da se nametne treneru Eriku Spolstri u dresu Majamija. Dobre igre iz prošle sezone kao i na Svetskom prvenstvu će mu sigurno mnogo značiti kada je u pitanju samopouzdanje, ali je konkurencija velika, i pitanje je koliko će mladi Jović dobijati prilika da se pokaže. U ovom trenutku je trener odlučio da ga prosledi u Razvojnu ligu jer smatra da će tamo moći više da igra, i da bude u boljoj formi, a nadamo se da će naš mladi reprezentativac što pre uspeti da se vrati u tim Majamija, i pokaže sve ono što zna. 

Pored Nikole Jokića, Boban Marjanović će predvoditi naše igrače koji će se takmičiti u Zapadnoj konferenciji. On od 2022. godine nastupa za ekipu Hjuston Rokitsa, ali njegova minutaža verovatno neće biti velika. Prošle sezone je imao prilike da nastupa u proseku 5.5 minuta po utakmici, te se čini da će slična situacija biti i ove godine. No, situacija sa Vasilijem Micićem bi trebalo da bude drugačija. On je napravio ugovor karijere kada je potpisao za Oklahoma Siti Tanderse, a svi se nadaju da bi on trebalo da dobija dovoljno minuta kako bi mogao da pokaže sve svoje košarkaške veštine koje su ga i dovele do najbolje lige na svetu. Njemu će društvo u ekipi praviti Aleksej Pokuševski. On za sada ima nešto manju minutažu, ali je bitno da iskoristi svaki trenutak koji provede na terenu. 

Filip Petrušev je svoju karijeru trebalo da započne u Filadelfiji – naš igrač je čak uspeo da debituje za ekipu, ali je to bilo sve što se tiče njegovog igranja u ovom timu. Nekoliko dana nakon početka sezone došlo je do trejda u kojem je Petrušev završio u Los Anđeles Klipersima. No, ni ova informacija nije dugo potrajala jer je posle tri dana došlo do novog obrta, pa je Petrušev ponovo promenio NBA sredinu, te je na kraju njegova konačna destinacija bio Sakramento, i ekipa Kingsa. Ostaje da se vidi koliko će u ovom dresu imati prilike za igru i napredak, ali je svakako dobra stvar što je uspeo posle svega da zaigra i u dresu novog tima, i da ubeleži svoje prve poene.

Ostavite komentar