Spaleti: Sada počinje pravi posao

Selektor fudbalske reprezentacije Italije Lučano Spaleti rekao je da sada zaista ima priliku da počne da radi, nakon što se ekipa plasirala na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj. Italija se plasirala na takmičenje pošto je sinoć u utakmici poslednjeg kola odigrala nerešeno 0:0 protiv Ukrajine u Leverkuzenu. Na tabeli Grupe C Engleska je prva sa 20 bodova i već se plasirala na turnir, a Italija i Ukrajina imaju po 14, pa će Ukrajina igrati u baražu.

„Čuo sam da mediji pričaju o strahu, a otkako sam došao svi su pričali da je ova utakmica bila presudna”, rekao je Spaleti, preneli su italijanski mediji.

Italija će braniti titulu u Nemačkoj, a Spaleti je na klupi zamenio Roberta Mančinija, koji je u avgustu napustio ekipu. Bivši trener Napolija preuzeo je reprezentaciju nekoliko dana uoči utakmica protiv Severne Makedinije i Ukrajine u septembru.

Italija nije igrala na Svetskom prvenstvu u Kataru prošle zime.

„S obzirom na to šta se događalo u prošlosti, mi smo apsolutno morali da se plasiramo, a nije lako igrati fudbal kada osećaš ogroman pritisak. Nije lako doći i odmah napraviti prave odluke. Neke stvari sam naučio tek kada sam prihvatio posao i mislim da sada znam više. Došao sam da se plasiramo na turnir, a ne da tražim izgovore u slučaju neuspeha”, naveo je Spaleti.

„Sada počinje pravi posao, sada imam priliku da zaista počnem da radim. Kada sam prihvatio posao, znao sam da je plasman na Evropsko prvenstvo obaveza”, dodao je on.

Spaleti je uneo brojne promene otkako je došao, uključujući i aplikaciju koja će omogućiti igračima da pogledaju video zapise i taktičke analize čak i kada nisu u trening kampu državnog tima.

„Želimo da se primaknemo što bliže onome što se dešava u klubovima. Želimo da igrači ostanu u kontaktu pa nećemo čekati do marta. Ići ću u trening centre, večerati sa njima i tražiti njihovo mišljenje. Imamo sjajne igrače u reprezentaciji i želim da ih upoznam bez pritiska rezultata. Igrači imaju mnogo toga da nam kažu. Takođe, od sada će treninge snimati dron, pošto su nam potrebni snimci”, rekao je Spaleti.

Ukrajina je na kraju sinoćnje utakmice tražila penal, pošto se čini da je Brajan Kristante u nadoknadi vremena oborio Mihajla Mudrika, ali se sudija ni VAR nisu oglasili.

„Njegovo stopalo bilo je blizu Mudrikovog, pored njegovog, ali ga nije dodirnuo. Mudrik je u tom trenutku već prešao preko i pokušavao je da ostvari kontakt”, ocenio je Spaleti.

U šest utakmica sa reprezentacijom, Spaleti je ostvario tri pobede, imao je dva remija i poraz od Engleske.

Ostavite komentar