PRED SUTRAŠNjI DUEL CRVENE ZVEZDE I PARTIZANA U FUDBALSKOM PRVENSTVU SRBIJE: Da li će deseti put da bude drugačije

Na devet poslednjih mečeva u prvenstvu „crno-beli” nisu pobedili komšije, dok su „crveno-beli” za to vreme ostvarili tri pobede, ali nijednu u Humskoj, gde, takođe devet puta nisu trijumfovali.

U Humskoj se sutra (18 č), 171. put u prvenstvu sastaju fudbaleri Partizana i Crvene zvezde. Pored uobičajenog značaja, koji ima svaki „večiti derbi”, ovaj će da odluči ko će na zimski raspust da ode kao prvi na tabeli. Samim tim uspešniji će radosnije da dočeka Novu godinu, dok će drugi morati ozbiljno da preispita šta je realno da poželi od Deda Mraza.

Po svemu sudeći „crno-beli” u nelagodnijem položaju dočekuju ovaj susret. Do nedavno su imali čak šest bodova više od komšija, a onda su na četiri utakmice osvojili samo četiri boda. Za to vreme su „crveno-beli” stavili na svoj račun svih 12, pa u međusobni obračun ulaze s dva boda viška i kao vodeći u ligi.

Zbog istopljenog, i to na brzinu, zavidnog preimućstva Partizanu je voda došla do guše. Ako praznih ruku izađe iz „večitog derbija” mogao bi da upadne u vrtlog. To bi praktično značilo da će i sedmu uzastopnu sezonu da završi bez titule.

Pored toga na plećima mu je još jedno teško breme. Na bukagije, koje decenijama vuče sa sobom zbog debelog zaostatka u međusobnim susretima, pridodati su i novi okovi – na poslednjih devet „večitih derbija” u prvenstvu nijednom nije pobedio!? Predstoji mu, dakle, deseti pokušaj da konačno uzdignuta čela napusti fudbalsko bojno polje u najvažnijem megdanu u našem sportu.

Za to vreme je Crvena zvezda samo tri puta pobedila, ali i kad se završilo bez pobednika njen imetak je više vredeo. I jedan bod joj je dovoljno duvao u jedra da otplovi ka tituli. Međutim, ona se odavno nije radovala na Partizanovom stadionu. Tamo je poslednji put sva tri boda ubralo još 2016! Od tada je osam puta išla u berbu u komšijski voćnjak, ali nikad se nije vratila kući s punom korpom. Kad se tome doda i polufinale Kupa Srbije 2020. i ona devet utakmica čeka na slavlje – doduše u gostima.

Za sve te okršaje je zajedničko da su megdandžije bile uzdržane. Kao da je postalo obavezno da se oprezno uđe u borbu, da se ne juriša bez preke potrebe, a ako se ono početno 0:0 i promeni ni tada se ne krene na sve ili ništa.

Da li će sutra da bude drugačije? Moglo bi, dabome, ali strah da se ne primi gol je toliko veliki u savremenom fudbalu, kad se ogledaju suparnici podjednakih ambicija, da on prosto parališe svaki pokušaj da se nešto otvorenije krene ka cilju.

Partizan je ove polusezone mnogo puta pokazao da može da nadoknadi veliki zaostatak i to za kratko vreme, čak i u završnici utakmice. Ali, Zvezda je, ipak, nešto drugo od svih ostalih u našoj zemlji.

S druge strane, „crveno-beli” su se ove jeseni dva puta spotakli, što je minulih sezona bilo nezamislivo. Njen trener, zbog položaja na tabeli, verovatno ne oseća potrebu da mora da pošalje svoje igrače u borbu na život i smrt. Pretpostavka je da ne bi imao ništa protiv da bude i nerešeno, a oprezna igra bi mogla da bude mirno uplovljavanje u zimovnik.

Iako u potpuno drugačijoj situaciji i Partizanovom treneru bi odgovarao vrabac u ruci, jer ako pojuri za golubom mogao bi da ostane bez ičega. Jeste malo stručnjaka, koji bi se u ovakvoj situaciji, u kakvoj se njegov klub nalazi, menjali s njim, ali u svakom slučaju bi mu predstojao hod po mukama. S jednim bodom ne bi poboljšao svoje stanje i izglede tima, ali ih ne bi ni pokvario.

On teško da ima mogućnosti da promeša karte u svom špilu tako da njegov protivnik ne može da predvidi šta će da bude na talonu. Partizanovi štihovi, i to oni adutski, nisu mnogobrojni, a uz to i nisu baš u bog zna kakvoj formi. Ali, mnogo je veća neizvesnost koliko će čvrsti da budu stubovi odbrane. Mnogo puta su se zaljuljali i pali čak i od mnogo slabijeg vetra od onoga, koji može da izazove Zvezda.

„Crveno-beli” su u nastavku šampionata, posle utakmica reprezentacije, počeli da liče na sebe iz ranijih sezona, ali se od ovog njenog sastava očekivalo više od toga. Ahilova peta joj je vidljivija, nego ranije i jedan precizan hitac Partizana mogao bi da bude koban po nju.

U fudbalu, razume se, ma koliko dobro da se isplanira neizvesno je da li će tako i da teku događaji. Zato, kao i uvek do sada, „večiti derbi” donosi svoju neizvesnost.

Ostavite komentar