Partizan ima velike šanse za prolećne mečeve u Evropi

Fudbaleri „crno-belih” večeras (21 č) kod kuće protiv Slovackog igraju da nastave u Uefinoj Ligi konferencija, mada ni poraz, u zavisnosti od ishoda meča Keln – Nica, ne mora da bude koban

Kapija Evrope, kroz koju se ulazi u proleće u Ligi konferencija, gotovo su širom otvorena za fudbalere Partizana. Večeras (21 č) dočekuju Slovacko i ni poraz, sam po sebi, ne bi morao da im bude koban, ali bi njihova sudbina onda zavisila od ishoda susreta Keln – Nica. A oni nipošto ne žele da zavise od drugog i da čekaju da li će sreća da im se smiluje.

„Crno-beli” ne samo što se bore za opstanak u međunarodnom takmičenju, nego, ako u večerašnjoj bici budu uspešni, mogu jednim metkom da pogode dva zeca. Ne samo što bi nastavili reli po Starom kontinentu, nego bi izbegli iskušenje u šesnaestini finala, jer prvo mesto u grupi vodi u osminu finala.

U Uherskom Hradištu, gde je Srbija odigrala prvu utakmicu kao samostalna reprezentacija, Partizan je odigrao istorijski meč. Gubio je s 2:0 i pri tom rezultatu ostao bez jednog igrača, ali je u drugom poluvremenu, s desetoricom, potpuno preokrenuo rezultat i poveo s 3:2. Okršaj se završio bez pobednika (3:3), ali je, nesumnjivo, osokolio „crno-bele”. Uostalom, to je duel iz koga svi treba da izvuku nauk, jer potvrđuje da suštinski nema bezizlazne situacije, naravno, ako u mislima nije istaknuta bela zastava.

Slovacko je u toj utakmici bilo, na neki način, nepoznanica, a u to doba i Partizanu nisu cvetale ruže. Sada su u grupi, uoči poslednjeg kola, karte potpuno drugačije podeljene. Češki tim nije od onih koji stoje u redu da prezime u Evropi, a naš predstavnik se, eto, i mimo očekivanja pre takmičenja, umešao u grčevitu borbu za jednu od dve vize, koje su, činilo se na početku, obezbeđene za nemački i francuski tim.

Partizan je baš od Uherskog Hradišta na nekoliko utakmica posle toga pokazao one odlike, koje bi uvek trebalo da ga krase. Međutim, na poslednjim ispitima je taj samopregor nekako izbledeo.

Trener Petrić je priželjkivao da njegov sastav obavi zadatak još u prošlom kolu, u Nici. Međutim, i pored toga što je ishod na Azurnoj obali mogao da mu ide i prilog (u poslednjem minutu bi, da je bio VAR, sudija verovatno pokazao na belu tačku za Partizan i tada bi on izbegao poraz), njegova igra je bila ispod one potrebne visine.

„Crno-belima”, koji će igrati pred decom umesto pred navijačima, uglavnom su najteži protivnik oni sami sebi, to jest, retko kada su psihički bili spremni da izdrže pritisak, koji takvi dvoboji nameću. Ali, pokazalo se da mogu i to. Najbolji primer je Keln, koga su posle neočekivanog podviga u Nemačkoj, gde su načinili senzaciju savladavši ga s 1:0, samo nedelju dana kasnije opet oborili na obe plećke pobedivši ga u Beogradu s 2:0.

Nema razloga da „crno-belima” drhte kolena pred večerašnjim rivalom. Kroz utakmice u grupi ispostavilo se da Slovacko nije moćno, ali da može da iskoristi priliku ako mu se ukaže.

Pred Partizanom je, kao i uvek u ovakvim okolnostima, da se opredeli kako će da uđe u okršaj – da izvuče najviše što se može il ida taktizira. U takvim prilikama neodlučnost je pogubna, a Petrić tvrdi da će protiv Čeha da pošalje igrače, koji će od početka da krenu puni gasom.

Ostavite komentar