Mitar Mrkela: Niko od ključnih fudbalera neće otići iz Zvezde!

Naši prioritetni zadaci biće isti i ove godine, bez obzira na to što smo u dobroj meri uspeli da podmladimo ekipu. – Eraković sigurno ostaje do kraja kvalifikacija, traže ga nemački, engleski i francuski klubovi. – Očekujem jače i interesantnije domaće prvenstvo

U Crvenoj zvezdi i ovu, šestu sezonu zaredom, dočekuju sa istim ambicijama, željama i nadanjima kao i sve prethodne otkako je njihov klub krenuo u nezaustavljivo osvajanje domaćih trofeja. Kada je u Evropi napravljen ozbiljan rezultatski zaokret u odnosu na prethodne sezone, bilo je jasno da se Zvezda ponovo vratila na staze uspeha. Za takav novi fudbalski imidž, koji ne poznaje sportske granice, svakako da su najzaslužniji igrači, treneri i ljudi koji danas rukovode klubom. Za sportskog direktora Crvene zvezde Mitra Mrkelu čini se kao da ne postoje tajne u fudbalu. Svakom novom fudbalskom poduhvatu i projektu pristupa krajnje ozbiljno i odgovorno. Jer, Mrkela je neko ko veoma dobro zna kako živi naš najtrofejniji klub., kakvi su mu zadaci. Stoga i ne čudi što je i ovog leta, bez obzira na kratak vremenski period, Crvena zvezda najvećim delom uspela da ispuni sve svoje želje u aktuelnom prelaznom roku koji istina traje do 15. septembra.

Međutim, zadaci koji se odmah i bez odlaganja nameću našem najtrofejnijem klubu tražili su od Mrkele, kao nekoga ko odgovara za sportski sektor brza i efikasna rešenja. Prvi obrisi dobro urađenog posla već su na vidiku. Dolazak mladih fudbalskih snaga Bukarije i Kangve, kao i angažovanje novih dečaka iz filijala Grafičara i IMT-a nagoveštavaju neku novu fudbalsku politiku u ovoj sezoni.

O čemu je tu reč?

Samim dolaskom Kangve koji je rođen 1999. i godinu dana starijeg Bukarija, te priključenje novih snaga poput štopera Lekovića koji je rođen 2004, supertalentovanog Lučića starijeg godinu dana, te Stankovića koji se već dokazao, činjenice su koje govore za sebe. Tačno je da smo sistematski a i planski krenuli u podmlađivanje tima. To znači da gledamo u budućnost a ona sa ovom grupom fudbalera mora da bude svetla i uspešna.

Zvezda je uspela, bar do sada, da zadrži okosnicu tima. Da li će istrajati na tom željenom putu, s obzirom na to da je do kraja prelaznog roka čekaju novi izazovi?

Za sada niko od ključnih igrača neće napustiti Crvenu zvezdu. Doduše, ukoliko uspemo da ostvarimo zamišljene ciljeve u Evropi a to je da se plasiramo u jedno od dva najatraktivnija Uefina takmičenja, pošto već sada imamo zagarantovan plasman u Ligu konferencija, onda mladi Strahinja Eraković ima dozvolu da ode iz kluba. Za sada za našeg talentovanog štopera postoje brojna interesovanja klubova iz Premijer lige, Rusije i Francuske.

Kakva je situacija sa eventualnim odlascima, jer je taj proces gotovo neizbežan kada dođe prelazni rok?

Crvena zvezda sigurno spada u grupu onih timova koja uglavnom živi od prodaje igrača. Interesovanje za naše igrače postoje, ali nećemo pustiti nijednog fudbalera ukoliko dogovorom nisu zadovoljne obe strane. Naravno, biće odlazaka ali to mora da bude sa jasnim planom pošto ne želimo da dospemo u situaciju da imamo deficit igrača bar na onim ključnim pozicijama.

Posle osvojene ,,duple krune“ Zvezda je sama sebi odredila zadatke i u novom šampionatu?

Želimo da u ovoj novoj takmičarskoj sezoni budemo bolji i jači nego u prethodnoj. Imali smo ideju da podmladimo ekipu, jer je to na neki način i bila želja našeg glavnog trenera. Sve radimo u dogovoru sa trenerom Dejanom Stankovićem. Naravno jurićemo oba trofeja u domaćoj konkurenciji, kao i do sada, a u Evropi želimo da budemo deo najozbiljnijeg društva. Ohrabruje činjenica da u prethodnih punih pet godina a ovo je šesta, stalno podižemo lestvicu uspešnosti. To nije pošlo za rukom ni jednom klubu iz našeg fudbalskog regiona.

Neki fudbalski stručnjaci kažu da Zvezda trenutno ima previše stranaca. Šta vi o tome mislite?

Smatram da ih imamo onoliko koliko nam je u ovom trenutku potrebno. Protiv Radničkog su na terenu bili Kanga, Kangva i Bukari. Mislim da se strogo držimo propisa koje diktira naš Savez, odnosno zajednica klubova.

Da li razmišljate o budućim rivalima u Evropi?

Ne, jer smatram da je još rano. Nikada se nisam time opterećivao, neka oni razmišljaju o nama. Ove godine krećemo od 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, to je ozbiljan pomak u odnosu na lani.

Šta je ključ Zvezdinog uspeha, svih ovih godina?

Ne postoji samo jedan razlog za našu dominaciju na sportskom polju. Više je razloga za to.  Svakako da jedan od njih leži u našim dobrim igrama tokom čitave sezone. Drugi razlog naše višegodišnje dominacije treba potražiti u našem jakom stručnom štabu na čelu sa Dejanom Stankovićem. A treći se ogleda u klubu kao što je danas Crvena zvezda. Naravno, pritom nikada ne treba zaboraviti ni naše verne navijače, koji su nam ogromna podrška u svakom narednom ispitu.

U petak sednica IO FSS

U petak u 14 časova u Sportskom centru u Staroj Pazovi biće održana sednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, kojom će predsedavati zamenik predsednika Nenad Bjeković. Očekuje se da na dnevnom redu budu važna pitanja za domaći fudbal, svakako će biti reči i o pripremama za predstojeći Mundijal u Kataru gde učestvuje i naša najbolja reprezentacija. Možda već na ovoj sednici budu i raspisani novi fudbalski izbori.

Ostavite komentar