Maratonski izazov na Jahorini

Jahorina Ultra trejl maraton postao poznat ultimativni ispit izdržljivosti pa privlači sve više učesnika iz čitavog sveta.

Jahorina će ovog leta po deveti put bila domaćin trkača iz mnogih zemalja sveta i regiona jer je Jahorina ultra trejl  postala ne samo sportska već i značajna turistička manifestacija za ovu planinsku lepoticu Republike Srpske.  Trka se organizuje u vreme uobičajenih  investicionih letnjih radova, kojih je bilo na pretek poslednjih godina, od kada je na čelo OC Jahorina sa mesta direktora  Skijališta Srbije došao Dejan Ljevnajić čovek, kako sam kaže „opčinjen planinama”. Od tada, Jahorina je uvrštena i među deset najboljih malih skijališta Evrope, objavio je svojevremeno „Gardijana” iz  Velike Britanije.

Ali pored niza događanja  na Jahorini trka „Ultra trejl maraton” se etablirala prošlih godina na svetskom kalendaru ultra trejl trkača i postala nezaobilazna tačka ovakvih događaja u regionu, pa smo upitali Dejana Ljevnajića šta se planira ali i očekuje od ovog izuzetnog sportskog događaja ove godine.

Dejan Ljevnajić (Foto / OC Jahorina)

–Ono što će svakako ostaviti najveći pečat na letnju sezonu jeste Jahorina ultra trejl  22. jula tekuće godine–počeo je Ljevnajić. –U sklopu Jahorina ultra trejla 2023, takmičari će testirati hrabrost u četiri trke – „ultra” , „maksi”, „midi” i „mini”. Nova startna tačka najduže, „Ultra  trke” ove godine je u inspirativnom Višegradu, koja će se svojom trasom voditi preko čuvene ćuprije na Drini i protezati se preko najlepših planina Bosne i Hercegovine, u dužini od čak 140 kilometara. Grand finale Jahorina ultra trejl-a predstavljaće trka „ Masters” , planirana 30. septembra, za čije će učešće pozivnicu dobiti 10 takmičara sa najboljim rezultatima iz „ultra” 2023 trke i 5 takmičara sa najboljim rezultatima iz „maksi” 2023 trke, i kojima će se pružiti mogućnost da osvoje automobil.

Pred start  sedme Ultra trejl trke  2021. godine

Šta se radi na Jahorini u jeku letnje sezone ?

–Na Jahorini se već odavno pripremala letnja sezona, sa početkom od 29. juna. Neki od sadržaja pružaju našim posetiocima sjajnu zabavu u letnjoj sezoni su svakako Olimpijski park sa atrakcijama kao što je najduži planinski bob u regiji od  dva ipo kilometra dužine, „tauer”, „lupster”, „skajdajv”, „ziplajn”, „avantura park”, „bajk park” i „bajk staza”, „of roud karting”, „kajak”, staza „životinjsko crstvo” kao i buduća velika atrakcija – „turistički vozić”. Pored toga, prave ljubitelje leta čeka  najviša plaža u regionu na 1986 metara nadmorske visine sa akcijama na  jezeru i barom za predah od sunca.

Ima li još mesta za podizanje mogućnosti i koji su dalji planovi za rast i razvoj centra?

Naši sledeći veliki projekti koje pripremamo su: izgradnja gondola Pale – Jahorina sa skijaškom stazom, širenje skijališta ka „dvorištima” sa uvezivanjem nordijskog skijanja, koje je sada postalo trend u modernom svetu, gde ljudi teže sve više aktivnom i zdravom odmoru i izgradnja hale preko puta gondole „Novak Đoković”, koja će sve ovo uobličiti u kompletnu ponudu. Gondola Pale – Jahorina je projekat od vitalnog značaja, uvezaće Pale sa Jahorinom i od njega napraviti centar, kako smeštajni, tako i ugostiteljski i privredni. Plan je da napravimo veliku garažu na međustanici, gde će se završavati privatni saobraćaj i čime ćemo mnogo doprineti očuvanju životne sredine Jahorine. Uz gondolu projektujemo stazu od Ogorelice sve do Pala, koja će pored toga što će biti primarmo za skijanje, biti i osnežena, osvetljena, ali uz skijašku stazu planiraćemo i trotoar i biciklističku stazu koje će se koristiti tokom letnjih dana. Projektom širenja ka „dvorištima” ćemo dobiti nove staze, koje su u ovom trenutnku ključne za razvoj Jahorine, jer moramo pratiti izgradnju koja se dešava na Jahorini i ići korak ispred, da predupredimo gužve i posledice koje one mogu proizvesti za nas, s obzirom da smo kapacitet instalacija već prilagodili izgradnji sa 33.000 skijaša koji se mogu prevesti u toku 1časa. Hala je projektovana tako da postane centar zbivanja Jahorine i da sve što je potrebno pre ili posle skijanja zimi ili posetiocima leti mogu pronaći u krugu kompleksa. Počevši od velike šetališne zone sa buticima, velikim marketom i pijacom sa domaćim proizvodima, preko teretane, kafića, ambulante, policije, pošte i drugih zabavnih sadržaja koji će upotpuniti doživljaj Jahorine svim turistima.

Po planini nije potrebna samo izdržljivost već i snalažljivost

Takođe, trenutno radimo na izgradnji ski centra Igrišta čiji su radovi otpočeli u junu 2022. godine a od čijeg će budućeg poslovanja direktno zavisiti 100 radnih mesta i indirektno 2.000 radnih mesta. U toku su radovi na izgradnji dve nove ski staze, sistem za veštačko osnežavanje staza, žičare, pokretne trake, i mnogobrojnih zabavnih sadržaja. Garantovaćemo najmanje 120 snežnih dana, ali i izgraditi akumulaciono jezero kapaciteta 30.000m³, kao i parking, te sav prateći sadržaj neophodan za funkcionisanje jednog turističkog centra. Lokalno stanovništvo opštine Vlasenica već sada oseća pogodnosti od pokretanja ovog projekta a planirano da je u sledećoj zimskoj sezoni ski centar Igrišta bude na raspolaganju skijašima kao uvezana ponuda sa Jahorinom. Zato i  glavni pokazatelj razvoja jedne destonacije „rilestejst indeks”, koji egzaktno zapravo pokazuje stepen uspešnosti je na Jahorini  je trenutno 10 puta veći nego pre 5 godina, kada smo preuzeli upravljanje Olimpijskim centrom Jahorina–rekao je na kraju Dejan Ljevnajić.

Ostavite komentar