KVALIFIKACIJE ZA PRVENSTVO EVROPE U FUDBALU Srbija se vraća na veliku scenu

Već u oktobru naši fudbaleri mogu da reše svoju sudbinu, jer su nam dve pobede u preostala tri kola dovoljne da se vratimo tamo gde nam je i mesto.

Na više od pola pređenog puta na putu ka Evropskom prvenstvu u Nemačkoj Srbija se nalazi u vrlo dobroj poziciji, sa više nego realnim izgledima da se tamo nađe iduće godine. Kada su u pitanju naši fudbaleri reklo bi se da je mozaik istovremeno i zamršen i veličanstven. Ponekad ovdašnja javnost ume do nebesa da veliča njihove igre i pobede. Ujedno da ih i žestoko spusti na zemlju. Ali, Stojković i njegovi puleni dobro znaju da je za izgradnju odlične reputacije potreban kontinuiran i usredsređen trud. Od šampionata Evrope u Belgiji i Holandiji 2000. odigrano ih je još pet na kojima nije bilo naših fudbalera.

Posle poraza u pretprošlom kolu mnogi su u prvi mah pomislili na najgore. Ali, utakmica u Kaunasu je pokazala i drugo lice ovog tima.

Sumirajući utiske posle važne pobede nad Litvanijom (3:1) predsednik Dragan Džajić je istakao da je ovaj trijumf došao u pravi čas. Potvrdio je naše opredeljenje da ne odustajemo lako sa evropskog puta i da sa ovako ozbiljnim fudbalskim stavom itekako imamo čemu da se nadamo. Za najboljeg srpskog fudbalera svih vremena sada je veoma važno da se ekipa dobro spremi za oktobarske ispite:

– Iako su mnogi posle žreba pomislili da nas do Nemačke očekuje lak zadatak, ja i dalje smatram da nam je bar u ovom trenutku potrebna puna sportska ozbiljnost. Ne smemo nijednu ekipu da potcenimo, takođe ne smemo da verujemo da smo sigurni učesnici šampionata Evrope, jer ne treba zaboraviti da je u igri još devet bodova. I ova pobeda u Kaunasu bila je posebna, jer je sa psihološkog aspekta vratila veru među naše igrače da mogu uvek više i bolje.

Dragan Džajić se nikada ne oslanja na statistiku, već na bogato iskustvo:

– Kao bivši fudbaler dobro znam da golovi uvek padaju kada imate dobra krila i odličnog centarfora. Tako je bilo i u moje vreme. Aleksandar Mitrović se dokazuje iz godine u godinu i zaista je bitan igrač u našoj reprezentaciji. Sada mnogo mirnije možemo da gledamo na nastavak kvalifikacija.

Spremajući taktiku za Litvaniju Dragan Stojković je odmah posle poraza od Mađara odlučio da u Kaunasu krenemo samo s jednim napadačem. Takođe, opredelio se i za promene u odbrani, na sredini terena. Ali, nekako, stekao  se utisak da moramo da igramo još brže, jer savremni fudbal pre svega traži brzinu. Ovi bodovi jesu veoma važni, ali igra nije bila na nekom vrhunskom nivou.

Već idućeg meseca čekaju nas najveći ispiti na putu ka Nemačkoj. Najpre, naši fudbaleri odlaze u goste Mađarima, što će biti prava prilika za revanš u pravom smislu te reči. Bez obzira što je lider u Beogradu pokazao da ima tim za velika dela.

– Posle poraza sam obećao da će biti promena u ekipi. To sam ispunio. Nismo smeli da dozvolimo da strepimo, mada sam bio siguran da imam igrače i tim koji mogu brzo da se vrate. Naredne nedelje ćemo iskoristiti za još bolju pripremu, jer želimo da se u oktobru približimo cilju, – rekao je Stojković.

Neki bi rekli da je Aleksandru Mitroviću lako da daje golove kada pored sebe ima Dušana Tadića. I nisu daleko od istine, jer, kapiten, koji je u Kaunasu, ušao u „zlatni tim” odigravši 100. meč u dresu Srbije, bar za dve trećine golova je zaslužan koliko i sam golgeter. Na kraju, kada se sve sabere, stekao se utisak kao da se Mitrović čuvao za Litvance, jer protiv Mađarske nije bio na nivou. Možda je i umor od dalekog puta učinio svoje.

Šurbatović očekuje pun stadion protiv Crne Gore

Naši fudbaleri su vrlo motivisano ušli u duel sa Litvanijom, a generalni sekretar Jovan Šurbatović ne krije da je bilo i posebne pripreme za ovu utakmicu.

– Još imamo veliku šansu da budemo prvi. U oktobru nas čekaju novi ispiti, nadam se i punom stadionu protiv Crne Gore u Beogradu. To bi mogao da bude veliki fudbalski spektakl pred poslednje kolo koje sa Bugarima igramo u Leskovcu. Svi verujemo da ćemo prekinuti dugogodišnji post i da ćemo iduće godine gledati naše fudbalere na šampionatu Evrope.

Mladi protiv Azerbejdžana

U prvooj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo mladi fudbaleri Srbije dočekaće večeras (20 č) u Staroj Pazovi Azerbejdžan. Dosad su igrali samo Severna Irska – Luksemburg (0:1), a u grupi su još Engleska i Ukrajina.

Ostavite komentar