KVALIFIKACIJE KOŠARKAŠICA ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2025. GODINE: Danas protiv Ukrajinki!

U prvom kolu G grupe, Srbija domaćin Ukrajini (18 časova), besplatan ulaz u Halu „Ranko Žeravica”.

Danas (18 časova) u Hali „Ranko Žeravica”, košarkašice Srbije dočekuju Ukrajinu, u prvom kolu G grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2025, koje zajedno organizuju Češka, Nemačka, Grčka i Italija. Ulaz na utakmicu je besplatan, a naše košarkašice priželjkuju pune tribine.

– Veoma sam zadovoljna atmosferom i energijom u timu tokom ovog okupljanja – kaže kapiten Srbije Tina Krajišnik. – Pored standardne postave, ovoga puta su tu i devojke iz mlade reprezentacije, koja je veoma talentovana. Radimo maksimalno fokusirano i sa željom da što bolje iskoristimo ovih nekoliko dana kako bismo se uigrale i što bolje odigrale utakmice koje su pred nama. Prva na redu je utakmica protiv ekipe Ukrajine, koja je inače zemlja talentovanih košarkašica, naročito na centarskim pozicijama. Vole igru u tranziciji i važe za šutersku ekipu, što je jedna od njihovih snaga.

Na prvo okupljanje uoči početka kvalifikacija, selektor Marina Maljković je pozvala 26 igračica. Među njima je dosta novih imena, koja bi u narednom olimpijskom ciklusu mogla da postanu važna. Prethodnih nekoliko dana u Beogradu su trenirale: Ivona Anderson, Katarina Vučković, Anđela Dugalić, Mina Đorđević, Katarina Zec, Dunja Zečević, Maša Janković, Jovana Jevtović, Nevena Jovanović, Aleksandra Katanić, Ivana Katanić, Katarina Knežević, Tina Krajišnik, Lana Marić, Anđela Marojević, Marta Mitrović, Nadežda Nedeljkov, Jovana Nogić, Jovana Popović, Ivana Raca, Nevena Rosić, Nadija Smailbegović, Jovana Spasovski, Dragana Stanković, Kristina Topuzović i Saša Čađo.

– Očekujem da će utakmica protiv Ukrajine da bude teška i fizički naporna. Upoznate smo sa kvalitetima Aline Jagupove i znamo da one vole da igraju brzo, pa će to biti test za našu komunikaciju i snagu u odbrani. Mi takođe uvek želimo da igramo brzo, pa će ovo biti borba dva tima koji žele da nametnu svoju volju protivniku – istakla je srpska reprezentativka Ivona Anderson.

Pored dvostrukog evropskog prvaka Srbije, Ukrajine i Severne Makedonije, u G grupi nalazi se i Portugalija. U kvalifikacijama za Evrobasket 2025. godine će se 32 reprezentacije (osam grupa po četiri) boriti za 12 mesta. Na šampionat odlaze pobednici grupa, kao i četiri najbolje selekcije sa drugih pozicija. Zato ne treba posebno objašnjavati koliko je današnji susret važan.

– Verujem da će Ukrajinke doći veoma motivisane u Beograd i da ova utakmica koja otvara kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025. ima veliki značaj za obe ekipe. Zbog toga nastojimo da se što bolje pripremimo taktički i da nam fokus bude na visokom nivou tokom ovog kvalifikacionog prozora. Naravno, posebno nam znači podrška publike koja je sve ove godine uz nas, tako da se iskreno nadam da će i ovoga puta odziv ljubitelja ženske košarke biti veliki i da ćemo imati dodatnu snagu sa tribina – kaže Tina Krajišnik.

Ostavite komentar