Fifa pokrenula istragu posle navoda o seksualnom zlostavljanju u timu Zambije

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) pokrenula je danas istragu nakon optužbe za „neprikladan gest” u reprezentaciji Zambije tokom Svetskog prvenstva za fudbalerke koje se održava u Australiji i Novom Zelandu.Iz Fife su najavili stroge kazne ako se te optužbe dokažu.

Prema pisanju više medija, istraga se tiče selektora Zambije Brusa Mvapea koji je navodno dodirnuo grudi jedne od igračica uoči meča protiv Kostarike, ali Fifa nije iznela više detalja.

„Možemo da potvrdimo da je primljena žalba u vezi sa ženskom reprezentacijom Zambije i to se trenutno istražuje. Fifa veoma ozbiljno shvata svaku optužbu za neprimereno ponašanje i postoji jasna procedura za prijavu takvih slučajeva”, naveli su iz Fife.

S druge strane, Fudbalski savez Zambije (FAZ) je saopštio da nije primio nikakvu prijavu, ni od bilo koje igračice ili zvaničnika u delegaciji koja je otputovala na Svetsko prvenstvo.

„Zato smo bili iznenađeni kada smo saznali za takvo navodno ponašanje trenera, o čemu je pisao Gardijan u svom onlajn članku”, rekao je sekretar FAZ-a i dodao da su svi treninzi snimani.

Policija Novog Zelanda, gde se nalazi ovaj tim, saopštila je da nije dobila nikakvu prijavu. „Međutim, obavešteni smo o navodnom incidentu i, nakon početne istrage, nisu preduzete dalje radnje”, rekao je portparol policije.

Selektor Brus Mvape je već pominjan poslednjih meseci u vezi sa navodnim seksualnim zlostavljanjima. Fudbalski savez Zambije je tada otvorio istragu, saopštivši da nije bilo zvanične žalbe, ali da smatra da su „ove optužbe ozbiljne”.

Mvape, imenovan za selektora 2018, više pita je upitan o tome tokom Svetskog prvenstva, nazivajući optužbe lažnim.

Ostavite komentar