FEDERALNI SUD KONAČNO OTKRIO ZAŠTO JE AUSTRALIJA PROTERALA NOVAKA ĐOKOVIĆA!

Federalni sud Australije koji je deportovao Novaka Đokovića konačno je posle četiri dana ćutanja objasnio razloge zbog kojih je odbijena žalba Novaka Đokovića na ukidanje vize.


Novak deportovan jer ugrožava zdravlje Australijanaca

Tročlanim većem Suda koji je deportovao Novaka  presedavao je Džejms Alsop. Presuda je do detalja obrazložena u 106. stavki, od momenta kada je Novaku 18. decembra izdata, kako se navodi, viza za prrvremene delatnosti klase GG pokdlase 408 u cilju učešća na Otvorenom prvenstvu Australije,  do presude sudije Džejmsa Alsopa.

U odluci se navodi da je Đoković bio opasnost po zdravlje i red, javni interes. Kako je danas navedeno, između ostalog, glavni razlog za proterivanje Novaka Đokovića  je što kako kažu ugrožava zdravstvenu sigurnost, uz napomenu da nije prekršio nikakav zakon Australije.

– Zahtev za sudsko preispitivanje je onaj u kome pravosudni ogranak vlade razmatra, pozivajući se na zakonitost , odluku ili odluke izvršnog organa vlasti, u ovom slučaju odluke ministra. Sud ne razmatra mudrost odluke niti preinačava odluku. Zadatak suda je da odluči o zakonitosti odluke ministra i razmatrajući na pritužbe na istu – naveo je Sud.

– Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrešenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio – navodi se između ostalog u saopštenju suda i dodaje:

– Sud nema sumnje da je u vezi sa pitanjem od visokog javnog značaja, posvećena pažnja formulisanju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebalo da razmotri stvar i dovrši i dostavi razloge. Treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih delova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes.

 I da gospodin Đoković nije osvojio Australijan open, njegovo samo prisustvo ovde i njegov boravak, njegovo igranje tenisa, dovelo bi do toga da bi on ohrabrio one koji misle da je anti-vakcinanli pokret racionalan – potvrdio je samo sudija ono što je već ranije rekao ministar za imigracije Aleks Hok, da je Novak rizik po zdravlje.

– Ministar ovaj stav ima po osnovama za koje se ne može reći da su iracionalne ili nelogične ili da nisu zasnovane na relevantnom materijalu. Ovlašćenje za ukidanje vize uslovljena je time da je ministar „zadovoljan određenim stvarima“. Te stvari su, da prisutnost nosioca vize u Australiji predstavlja ili može biti, ili bi mogla biti, rizik za zdravlje, sigurnost ili red australijske zajednice ili njenog dela. Nije činjenica da gospodin Đoković predstavlja rizik za zdravlje, sigurnost ili dobar red australijske zajednice, nego da li je ministar bio zadovoljan da njegova prisutnost predstavlja ili može biti ili bi ili mogla biti takav rizik za potrebe odgovarajućih odredbi Zakona o migracijama.

Podsećamo, Novak je 5. januara stigao u Australiju sa vizom i medicinskim izuzećem, ali već na aerodromu je počeo haos, maltretiranje, iživljavanje…

Poništili su mu vizu, pet dana je proveo zatvoren u hotelu za migranten dok nije na sudu dokazao da je u pravu. Ali, ni to nije bilo dovoljno. Nastavljena je hajka, ministar za imigracije Aleks Hok je opet ukinuo vizu Novaku, kako je rekao zbog javnog interesa. U međuvremenu su Novakovi advokati dokazali da je njegova viza bila legitimna, što je potvrdio i Hok, kao i da Novak nije pretnja po Australijance… Konačnu odluku doneo je Federalni sud, koji je u nedelju deportovao prvog tenisera sveta. 

Ostavite komentar