ZOI: Rusko „čudo od deteta“ pozitivno na doping testu!

Ruska klizačica Kamila Valieva (15), najzaslužnija za ekipno zlato tog tima, bila je pozitivna na doping testu uoči ZOI u Pekingu, prenose svetski mediji.

Ona je uzimala Trimetazdin, koji se koristi u lečenju srčanih oboljenja.

To joj je, kako se navodi, pomagalo da poveća protok krvi i poboljša izdržljivost, a ovaj lek se nalazi na listi zabranjenih supstanci Svetske antidoping agencije.

Valieva je uzorak dala nakon Evropskog prvenstva u Estoniji prošlog meseca.

Još uvek nije jasno da li će se Rusija žaliti, a njeno pojavljivanje na današnjem treningu pokaze da OK Rusije ne prihvata ovu odluku, koja bi je eliminisala iz daljeg toka takmičenja.

„Ona nije suspendovana“, rekla je portparolka OK Rusije Olga Jermolina.

Pozitivan test Valieve mogao bi da košta Rusiju zlate medalje.

Najpoznatiji slučaj dopinga ovim lekom jeste onaj u koji je bila upletena kineska plivačka Zvezda, Sun Jang. On je zbog pozitivnog testa bio suspendovan tri meseca tokom 2014. godine.

Novi skandal na ZOI: Radnik izleteo skijašici na stazu 

Kinezi jesu poznati kao dobri organizatori velikih sportskih smotri, ali kada je reč o trci slaloma u alpskom skijanju, tu je došlo do velikog propusta.

Naime, bugarska slalomašica Eva Vukadinova doživela je da joj tokom trke Olimpijskih igara radnik na skijama izađe na stazu i potpuno je poremeti.

Zbog njegove pojave među kapijama joj je poremećena koncentracija i nije uspela da završi trku. Kasnije je dobila priliku da ponovi vožnju, ali kako je sama istakla, to više nije bilo isto jer je sav fokus bio na prvom slalomu.

„Ne mogu čak ni da opišem kako sam se osećala posle te prve vožnje. Pomislila sam „Zašto ja?“. „Zašto se to nije dogodilo nijednoj od 30 najboljih devojaka?“ „Da li to uopšte moglo da se dogodi jednoj od njih?“,napisala je Vukadinova na Instagramu i dodala:

„Ne znam koji je pravi odgovor na ta pitanja. Sve što znam jeste da sam čak i sa frakturom šake skijala veoma dobro, pre nego što se taj tip pojavio na kapiji. Pokazala sam sebi da sam jaka i da mogu sve“.

„Da, naravno, dolazim iz male skijaške nacije u poređenju sa ostalima koji se takmiče. Ali reći ću šta mislim. Iako sam dobila reprizu trke, svi znamo da to nije isto. Ne kada morate da se spustite do žičare, idete gore, spustite se na start i počnete skoro odmah. Naravno, možda nisam vrhunska skijašica niti se borim za podijum, ali sam takođe mnogo radila da bih stigla ovde“.

„Zar ne zaslužujem istu šansu kao i svi ostali? Tužna sam, ali i srećna što sam se broila do kraja. Takođe se nikada neću otarasiti osmeha, jer me ništa ne može srušiti. Hvala vam svima za podršku“, poručila je bugarska skijašica.

Amerikanac osvojio zlato u umetničkom klizanju

Američki takmičar u umetničkom klizanju Nejtan Čen osvojio je zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, u pojedinačnoj konkurenciji.

Čen (22) je posle svetskog rekorda u kratkom programu (113,97 bodova) bio najbolji i u slobodnom programu sa osvojena 218,63 boda.

Trostruki uzastopni svetski prvak je u Pekingu ranije osvojio srebro u ekipnoj konkurenciji, dok je pre četiri godine u Pjongčangu timski osvojio bronzu.

Srebro je osvojio japanski takmičar Juma Kagijama, koji je drugi bio i posle kratkog programa.

On je ostvario ukupno 310,05 bodova, 22,55 manje od pobednika, dok je bronza pripala njegovom sunarodniku Semi Unu (293).

Dvostruki uzastopni olimpijski prvak Japanac Juzuru Hanju zauzeo je četvrto mesto (283,21), posle lošeg rezultata u kratkom programu.

U slobodnom delu on je pokušao da izvede četvorostruki aksel, ali je tom prilikom doživeo pad.

Ruskinja ostala bez medalje za desetinku, Norvežanka slavila posle drame

Finalno takmičenje u kros-kantriju, u ženskoj konkurenciji bilo je i te kako interesantno. Obeležila ga je neizvesna borba za odličja, a najgore je prošla Ruskinja Natalija Neprjaeva, kojoj je bronza izostala za samo jednu desetinku.

Od nje je za nijansu bila brža Finkinja Krista Parmakoski. Bitku za zlato vodile su Tereza Johaug i Kertu Niskanen, a za 0,4 sekunde slavila je Norvežanka. Njeno vreme bilo je 28:06.7.

Ostavite komentar