Transferi koji su obeležili zimski prelazni rok: Čelsi oborio rekord Premijer lige!

Zimski prelazni rok u najjačim evropskim fudbalskim ligama završen je u ponoć. Poslednjeg dana sa najvećom pažnjom pratio se rasplet oko transfera Enca Fernandeza iz Benfike u Čelsi. Argentinski fudbaler, koji je proglašen za najboljeg mladog igrača na Mundijalu u Kataru, u poslednjim trenucima je prešao u engleski klub.

Naime, sat vremena pre isteka roka dva kluba su se dogovorila oko načina isplate odštete od 120 miliona evra, posao je formalno sklopljen u samom finišu prelaznog roka, a transfer je potvrđen posle ponoći. Fernandez (22), koji je seniorsku karijeru počeo u River Plati, postao je najskuplji igrač u istoriji Premijer lige, a ujedno je i najskuplje plaćeni igrač u ovom prelaznom roku.

Čelsi je ove zime bio najaktivniji klub na tržištu i srušio je rekord kada su u pitanju transferi u jednoj sezoni. Londonski klub je prošlog leta i u januaru potrošio 611,49 miliona evra, a samo u ovom roku 329,5 miliona evra, što je čak 43 odsto ukupne vrednosti transfera Premijer lige.

Pored Fernandeza, u Čelsi su došli Mihajlo Mudrik iz Šahtjora (70 miliona), Benoa Badijašil (Monako, 38,2 miliona), Noni Madueke (PSV, 35 miliona), Andrej Santos (Vasko de Gama, 12,5 miliona), David Datro Fofana (Molde, 12 miliona) i Žoao Feliks koji je došao na pozajmicu iz Atletiko Madrida.

Čelsi je realizovao dva najveća transfera ove zime (Fernandez i Mudrik), a na trećem mestu je prelazak Entonija Gordona iz Evertona u Njukasl za 45,6 miliona evra. Na četvrtoj poziciji je Kodi Gakpo koji je prešao iz PSV-a u Liverpul (42 miliona), iako je i Mančester junajted bio zainteresovan za njega, a sledi Benoa Badijašil (došao u Čelsi iz Monaka za 38,2 miliona).

Na šestom mestu je još jedan transfer u Čelsi, a u pitanju je Noni Madueke koji je došao iz PSV-a za 35 miliona evra. Sedmi je Vitinja, koji je prešao iz Brage u Marselj za 32 miliona, a osmi Malo Gusto (iz Liona u Čelsi za 30 miliona). Georginio Ruter, deveti na listi, prešao je iz Hofenhajma u Lids za 28 miliona evra, a Jakub Kivior iz Specije u Arsenal za 25 miliona.

Ostavite komentar