SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE: Svetske šampionke otputovale po novi trofej!

Svetske šampionke iz stare baze, hotela „M” otputovale po novi trofej. – Imamo tim koji može da igra sa svakim protivnikom, selekcija Srbije uvek ima najviše ambicije, ako uđemo u trku za odličja, cilj je prvo mesto, kao iz topa će selektor Santareli

Hotel „M“, čuveni autobus sa crvenim natpisom „Barbados“ za sreću, za nov, zlatan pohod seniorki Srbije, svetskih prvakinja i prosuta voda za srećan put, za još jedno odličje na koje je ženska seniorska selekcija navikla naciju. I tako svake godine, i tako sa svakog takmičenja, i tako već dve decenije.

Na satu je 14 časova, i njih 14 je tu, starih i novih heroina, nasmejane i u odličnoj atmosferi kreću put Holandije i Poljske na planetarnu smotru od 23. septembra do 15. oktobra. Od kapitena Tijane Bošković, Ane Bjelice, Jovane Stevanović, Maje Aleksić, Mine Popović, Bojane Milenković, Bianke Buše, Brankice Mihajlović, Sare Lozo, Katarine Lazović, Bojane Drče, Slađane Mirković, Teodore Pušić, Aleksandre Jegdić, selektora Danijelea Santarelija i celog stručnog štaba. Svi su bili su na okupu, uprkos gužvi, stresu, velikim očekivanjima, tremi pred veliko takmičenje. Strpljenje i vedar duh im nikad nije manjkao.

Smeje se debitant na Svetskom selektor Danijele Santareli, priznaje da je spreman kao i tim. A emocije?

– Mnogo ih je! Došao je taj dan za koji smo radili, spremali se pet meseci. Nekima od nas je prvi put, meni, nekolicini igračica. Kada vam se ukaže šansa da igrate sa najboljim timovima na svetu, morate da igrate na najvišem nivou. Voleo bih da ostanemo do poslednjeg dana, 15. oktobra, ali korak po korak –

Kako ste se Vi psihički pripremili. A kako ste vaš tim?

– U svakom smislu za mene je Svetsko izazov. Svestan sam, ali mislim da ću tek biti tokom takmičenja. Imamo dobar tim, odlično smo radili, možemo da se borimo i igramo sa svima! Okupio sam najbolje. Sistem je teži nego na muškom turniru. Telo je spremno, moje, igračica, kondicioni trener Vanja (op. aut Vladimir Banković) uradio je odličan posao. Verujem da ćemo imati i jednaku mentalnu snagu.

Macanti, Gvideti, Mićeli, Lavarini.. Vi na klupi Srbije i svi iz Italije?

– Privilegija još od trenutka kada sam u januaru potpisao ugovor da vodim selekciju Srbije, kada mi je Savez ukazao šansu. Rekao sam tada, ponoviću, životna prilika, koja nosi mnogo izazova, odricanja. A ta činjenica, verovatno su Federacije prepoznale italijansku školu, to je razlog. E sad, konkretno kažem za sebe, voleo bih da moj odgovor Savezu, igračicama, javnosti, bude najbolji mogući na ukazanom poverenju da vodim svetsku velesilu.

Koje timove vidite u završnici, konkurenti za titulu?

– Srbiju!

Ko je još „u igri“?

– Italija je dobra, ima strašan tim, spremni su, žele da pokažu da su kadri da posle Evropskog 2021, Lige nacija ove godine, osvoje i Svetsko. Amerika, Turska, Poljska, Holandija, Japan je pokazao da može da se umeša.

Vratimo se na svetske prvakinje, vašu ekipu?

– Iako je tim promenjen, imamo iste ciljeve četiri godine kasnije. Želimo da dokažemo sebi, svima da možemo… – zastao je Santareli.

Do zlata?

– Moramo da se borimo za medalju. Kada uđemo u tu trku, to je dobar rezultat. Ali prvo mesto je cilj.

Vaša filosofija kojom se vodite na Šampionatu?

– Jednostavna. Odbojka je igra, strašna, ali uživamo. Moramo da verujemo u ovaj trenutak, ne dešava se svaki dan, već svake četiri godine!

Bojana Milenković: Da ostanemo do kraja

Bojana Milenković, priznala je da je prisutna euforija:

– Postoji doza pritiska i odgovornosti s obzirom da branimo titulu. Znamo da se nosimo sa tim. Moja želja je da ostanemo do kraja. Velika je konkurencija, dug turnir, ima dosta vremena. Prvo da prođemo grupu. Nikada nismo gledali ko nam je konkurent. Išle smo iz utakmice u utakmicu, držale nivo. Neka ostane tako i na ovom Svetskom.  Brazil, Amerika, Italija, Turska, ekipe sa kojima se igra egal. Ponavljam, naše ambicije su jasne, samo zdravlje da nas posluži.

Tijana Bošković: Uzbuđenje raste

Kapiten Tijana Bošković, nije krila radost pred polazak:

– Uzbuđenje raste kao i pred svako veliko takmičenje. Spremali smo se u prethodna dva meseca. Ostale devojke su igrale VNL, ja sam se malo kasnije priključila, samim tim sam odmornija. Nadam se da ću našoj ekipi moći da pružim još više nego do sada. Kao i ostale devojke. Ali, da ne obećavamo medalju.

Ostavite komentar