SENZACIJA: Makedonci IZBACILI Italijane iz baraža za Mundijal!

Reprezentacija Severne Makedonije napravila je najveću senzaciju u baražu za Svetsko prvenstvo u Kataru. Ekipa Blagoje Milevskog odigrala je hrabro na terenu šampiona Evrope, čekala svoju priliku i iskoristila je u poslednjim trenucima utakmice u Palermu.

U fudbalu ništa nije zagarantovano, zbog toga i jeste „najvažnija sporedna stvar na svetu“. Dokaz toj tvrdnji je i pobeda Severne Makedonije nad Italijom u polufinalu baraža za odlazak na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Italija jeste fudbalska zemlja, četvorostruki svetski prvak i zvanični šampion Evrope, ali to je sve mrtvo slovo na papiru. Na terenu igraju neke druge stvari, a ove noći u Palermu pobedilo je veliko srce makedonskih fudbalera.

„Azuri“ su bili bolji protivnik, uputili čak 32 udarca ka golu Stoleta Dimitrijevskog, ali ništa od toga nije pokolebalo momke Blagoje Milevskog, koji su do poslednjeg atoma snage „ginuli“ za svoj san – priliku da se bore za plasman na Mundijal.

Severna Makedonija nikada nije igrala na najvećoj smotri svetskog fudbala. Prošle godine su prvi put u istoriji učestvovali na Evropskom prvenstvu, pa, iako nisu prošli grupu, Makedonci su prirasli za srca mnogih ljubitelja fudbala.

Pokazali su borbenost, taktičku disciplinovanost i veliko požrtvovanje, a sve su to ponovili na stadionu „Renco Barbera“ u Palermu.

I vratilo im se.

Aleksandar Trajkovski je snažnim udarcem u sudijskoj nadoknadi uspeo da savlada najboljeg golmana današnjice, Đanluiđija Donarumu.

Italija je na nogama, samo godinu dana posle osvajanja titule šampiona Evrope. Roberto Mančini je kraj utakmice u Palermu dočekao u neverici – „azuri“ drugi put zaredom put ka Mundijalu završavaju u baražu.

A Makedonci nastavljaju da sanjaju. Do plasmana na Svetsko prvenstvo ostalo im je da odigraju još jednu utakmicu, možda još težu nego prethodne noći na Apeninima.

Poslednji stepenik pred Katar je selekcija Portugalije, predvođena velikim zvezdama svetskog fudbala na čelu sa Kristijanom Ronaldom.

Stadion „Dragao“ biće poprište velike bitke.

Jedni će se boriti da opravdaju ulogu velikog favorita i učine ono što nisu uspeli protiv Srbije u poslednjem meču grupne faze kvalifikacija.

Drugi će igrati utakmicu u kojoj nemaju šta da izgube. Igraće za svoje snove i snove cele nacije, koja svaki uspeh svoje selekcije, ma koliko beznačajno delovao, ume da proslavi.

Mundijal u Kataru već je dobio svoje heroje, bez obzira kako se završi utakmica u Portu za pet dana.

Ostavite komentar