Premijera filma o Duletu Saviću

Prošlo je 45. godina od kada je Dušan Dule Savić dao legendarni gol Arsenalu u Londonu u devedestom minutu i upisao sebe u istoriju Zvezde i srpskog fudbala. O čuvenom dostignuću i profesionalnom životu istaknutog sportiste snimljen je dokumentarni film „Dule Savić: A u Londonu muk” Branke Bešević Gajić čija će se svečana premijera održati 31. januara u mts Dvorani.

Igrala se završnica utakmice kada je Dušan Savić levom nogom poslao loptu u gol Arsenala. Nastala je tišinu na „Hajberiju” kakvu Englezi nikada ranije nisu zabeležili, a preko 40.000 ljudi koji su tada došli na stadion imalo je priliku da vidi neustrašivu Crvenu zvezdu i isprati je zasluženim aplauzom.

Sada, 45. godina kasnije od slavnog trenutka i događaja snimljen je dokumentarni film kao počast istaknutom sportisti koji je za sva vremena upisan u istoriju kluba i srpskog fudbala.

Film čiju režiju i scenario potpisuje Branke Bešević Gajić briše granice između dokumentarnog i igranog i ne bavi se ni nacijom ni verom, već sportom i profesionalnim uspesima fudbalske legende.

Tu noć pred utakmicu sa Arsenalom u Londonu sanjao sam…

Anegdotom vezanom za jednu od možda najvažnijih utakmica u njegovoj karijeri, kao i za jedan od najlepših golova Dule Savić vraća publiku na kratko na čuveni događaj u Londonu:

– Tu noć pred utakcmicu sa Arsenalom u Londonu sanjao sam da dajem gol u poslednjem minutu i da idemo dalje. Ujutru kad smo se probudli, Pižon me je pogledao, pošto je on znao da se to dešavalo uglavnom pred velike utakmice, da ja sanjam i kroz neke svoje simbole u snu znam šta će se desiti na utakmici i ujutru kad smo se probudili on bi me prvo pogledao da vidi da li sam raspoložen i kakva je situacija. Namignuo sam mu i klimnuo glavom i rekao „Dajem gol, idemo dalje.” Pižon se nasmejao i kasnije nakon doručka u šetnji ispričao sam mu šta sam sanjao i da ću dati gol u poslednjem trenutku i da će biti 1:1. Tada je rekao: „Ćuti, da ne malerišeš”, i više o tome nismo pričali. Upravo se desilo sve onako kako sam sanjao.

Sport.org.rs

Ostavite komentar