POVODOM ODLUKE SUDA PRAVDE EVROPSKE UNIJE: Ujedinjena Evropa protiv Reala i Barselone

POVODOM ODLUKE SUDA PRAVDE EVROPSKE UNIJE

Ujedinjena Evropa protiv Reala i Barseloneš

Dok dva najveća španska kluba slave pobedu na sudu, moćna opozicija tvrdi da to nije nikakva pobeda i zahteva da se sačuva sistem takmičenja kojim upravlja Evropska fudbalska unija (Uefa).

Odluka Suda pravde Evropske unije da su evropska (Uefa) i svetska (Fifa) fudbalska federacija prekršile zakone Evropske unije kada su zabranile formiranje Superlige, naišla je na različite reakcije, ali i tumačenja. Dva najveća rivala u španskom fudbalu, koja su ujedinjena sa ciljem da se formira Superliga – Real i Barselona – doživljavaju ovo kao pobedu i početak stvaranja novog fudbalskog poretka u kojem će „klubovi, igrači i navijači držati u svojim rukama sadašnjost i budućnost evropskog fudbala”. S druge strane, velika grupa najuticajnijih evropskih klubova ostaje verna Uefi.

U svom prvom reagovanju na ovu presudu, Uefa je istakla da to ne znači „odobravanje i potvrđivanje takozvane Superlige”.

– Uefa ostaje čvrsto posvećena očuvanju evropske fudbalske piramide i osigurava da ona nastavi da služi širim interesima društva. Nastavićemo da oblikujemo evropski sportski model zajedno sa nacionalnim savezima, ligama, klubovima, navijačima, igračima, trenerima, institucijama Evropske unije, vladama i partnerima. Verujemo da će evropsko i nacionalno zakonodavstvo zaštititi evropsku fudbalsku piramidu zasnovanu na solidarnosti koju su navijači a i svi akteri proglasili svojim nezamenljivim modelom – kaže se, pored ostalog, u saopštenju Uefe.

Ostavite komentar