NA 65. KONGRESU I 46. SVETSKOM PRVENSTVU U REŠAVANjU ŠAHOVSKIH PROBLEMA: Ilija Serafimović među najbržima u Batumiju!

Poljska ekipa i Rus Danila Pavlov odbranili titule, naša reprezentacija sedma. – Prodor novih generacija i senzacionalni uspesi devojaka

U gruzijskom Batumiju završen je 65. svetski kongres šahovske kompozicije, sa 46. svetskim prvenstvom u rešavanju šahovskih problema i studija kao centralnom manifestacijom. Reprezentacija Poljske, u kojoj su bivši svetski prvaci Murđa, Pjorun i Gurski, zadržala je neprikosnoveni primat i dominaciju dužu od decenije, a na drugom mestu se, posle srebrne evropske medalje, ustalila sve bolja Litvanija, sa Satkusom, Limontasom i madim Kuznjecovasom. Velika Britanija je bronzom nastavila uspon, pri čemu je iskusnom Mestelu i odličnom Hodžu došlo neočekivano uspešno pojačanje iz treće generacije – mlada Ukrajinka Kamila Hriščenko.

Da će borba za medalje ubuduće biti sve neizvesnija, pokazao je dosad najbolji rezultat domaćina. Kačarava, Gabeskirija i Kočijašvili ispustili su, sa najmanjim mogućim zaostatkom od 0.25 poena, priliku da Gruziji donesu prvo odličje.

Posle izuzetno lošeg starta i desetog mesta prvog dana, reprezentacija Srbije nije mogla da stigne dalje od sedmog mesta. Razlozi za neočekivani rezultatski pad u odnosu na prošlu godinu – najuspešniju u analima našeg problemskog šaha, sa svetskim srebrom i šestim evropskim zlatom – mogu da budu različiti: odsustvo najboljeg člana tima Bojana Vučkovića ili Miodraga Mladenovića, povreda Vladimira Podinića zbog koje je u Gruziju stigao na štakama, te zamor veterana Marjana Kovačevića, koji je prvi put predsedavao Kongresom. Međutim, niko nije pretplaćen na uspehe: ni očekivani rezultati Podinića i Serafimovića nisu ovoga puta bili dovoljni, odlučivale su nijanse u sve jačoj konkurenciji.

Poput Poljaka u ekipnoj konkurenciji, Rus Danila Pavlov je pojedinačno nastavio ubedljivu vladavinu. Ubedljivi lider svetske liste je sa 21 godinom stigao do treće uzastopne titule svetskog prvaka, a bivši višestruki šampioni Kacper Pjorun i Pjotr Murđa morali su da budu zadovoljni preostalim mestima na podijumu.

Više od svih osvajača odličja, pamtiće se senzacionalni rezultat petnaestogodišnje Ruskinje Anje Šuhman. Uz peto mesto među 75 takmičara iz 30 zemalja, Anji je pripala norma za internacionalnog majstora-rešavača, prva koju je ikada osvojila jedna šahistkinja, a „za dlaku” joj je izmakla i velemajstorska.

Na pratećim takmičenjima u Batumiju nama je radost donela bronzana medalja devetnaestogodišnjeg  internacionalnog majstora-rešavača Ilije Serafimovića u brzom rešavanju dvopoteznih zadataka. U direktnim međusobnim duelima, kroz devet kola po Švajcarskom sistemu, Iliju su nadmašili samo nepobedivi Danila Pavlov i još jedna nova ruska zvezda, Maksim Haritonov.

Da nove generacije iz temelja menjaju dosadašnje odnose u vrhu potvrdilo je i tradicionalni međunarodni turnir mladih u komponovanju problema, u tri različite kategorije. Ilija je tokom prethodnih šest godina redovno bio ukupno najbolji, a 2022. sa sva tri zlata, ali u Gruziji je morao da se zadovolji četvrtim mestom. Da li zbog sankcija koje im zatvaraju vrata evropskih turnira, uglavnom mnogi vodeći ruski rešavači su se okrenuli takmičenjima u kompoziciji. Tako se u ovogodišnjem sastavu 42 autora problema i studija iz 17 zemalja našlo sedam od deset najboljih mladih rešavača sveta i 12 od prvih 25.

Najuspešniji su bili Ural Hasanov, Danila Mojsejev i Andrej Sergijenko, ali je i njihove uspehe zasenila jedna devojka – Darija Dvojeglazova. Pobedom u kategoriji dvopoteza, šesnaestogodišnja Ruskinja pod izraelskom zastavom postala je prva devojka sa medaljom na ovim turnirima

Trofeje najuspešnijima na završnoj svečenosti uručili su predsednik Gruzijske šahovske federacije Akaki Iašvili i predsednik Svetske federacije za problemski šah Marjan Kovačević, najavljujući zajedničku saradnju u projektu uvođenja rešavačkih šampionata u kadetska i juniorska prvenstva sveta u šahu.

Kongres je ove godine bio najviše okrenut mladima. Uvedena su još dva godišnja juniorska takmičenja, onlajn liga i rekonstrukcija problema, a na grade za Osmi turnir u kompoziciji 2024. obezbediće Šah-klub Fudžaira, novi sponzor Federacije i sedište njene kanccelarije.

Delegati su ubedljivom većinom glasova odbili zahteve za pooštravanje sankcija prema problemistima iz Rusije i Belorusije, dok zahtev za njihovo isključenje iz Federacije nije ni razmatran. Naredno Evropsko prvenstvo rešavača biće u nemačkom Hagenu, početkom maj 2024, dok su Grčka i Brazil kandidati za domaćina 66. kongresa i 47 svetskog prvenstva.

Ostavite komentar