Kristijano Ronaldo postao najbolji strelac u istoriji fudbala!

Portugalac u meču sa Totenhemom postigao 59. het-trik u karijeri, tek drugi, doduše, za Mančester Junajted. Ono što je važnije, u ovom smislu, jeste da je na ovoj utakmici postigao svoj 805, 806. i 807. zvanični pogodak (prema Fifinim podacima), što ga čini najboljim strelcem na ovoj listi u istoriji igre.

Pre Ronalda ovaj rekord je, jako dugo, držao Jozef Bikan, fudbaler Slavije iz Praga koji je posebno važan bio u periodu pre Drugog svetskog rata, u vremenu procvata čuvene i nikada u pravom smislu prevaziđene Dunavske škole.

I ovde nastaje problem… Zapisnici sa utakmica, razumljivo, nisu bili identični pre skoro jednog veka i danas. Niko, zaista, ne može da zna koliko je Bikan postigao golova. Nije moguće utvrditi ni koliko je golova Pele tačno postigao, koji je igrao decenijama kasnije.

Video materijal ili ma kakva druga arhivska građa je izuzetno retka za period pre 1960. godine. Primera radi, finale Mundijala 1954. godine, jedna od najčuvenijih utakmica u istoriji (Čudo iz Berna, tako je zovu, verovatno zvuči poznato), od sebe daje tek nekoliko desetina nepovezanih minuta. Svaki rekord u fudbalu pored sebe ima asterisk.

Niko na svetu ne zna koliko je golova postigao, recimo, Artur Fridenrajh, najbolji brazilski predratni napadač (nemačkog porekla). A takvih primera, naravno, nije malo…

Zbog toga je ova lista, što priznaje praktično svako čiji stav po povom pitanju ima ma kakav značaj, više aproksimacija nego egzaktni odraz golgeterskog učinka.

No, u svakom slučaju, Bikan je postigao 805. golova koje Fifa priznaje, a Ronaldo 807. i sada je on prvi na ovoj listi. A to je, zaista, imrepsivna lista…

Iza njih su Romario sa 772 gola i Lionel Mesi sa 759 golova. Pele je peti sa 757, dok pored Puškaševog imena (još jedan velikan Dunavske škole) stoji 746 golova.

Ostavite komentar