EVROPSKO PRVENSTVO U BASKETU „3H3“ Branković: Da pokažemo da se najbolji basket igra u Srbiji

Naša reprezentacija danas kreće u pohod na odbranu zlata!

Uveliko su u Jerusalimu. U nekim grupama su borbe već i počele. Ali, najbolji basketaši Srbije, zvanični svetski i evropski šampioni, danas počinju pohod ka odbrani trona.

I – to mečom protiv Austrije, danas od 16,55 časova. U grupi je još domaćin Izrael.

– Dve odlične ekipe – ocenio je Marko Branković, reprezentativac Srbije u basketu tri na tri.

Kako je rekao, biće teško, ali naš tim je spreman, i psihički i fizički da da svoj maksimum. Istovremeno su i svesni da su – kao višegodišnji vladari Evrope i sveta – veliki motiv svima.

– Znamo da imamo neku metu na leđima, verovatno svi daju 110 odsto kada igraju protiv nas. Ali samim tim to je motiv da mi igramo dobar basket i da pokažemo zašto se najbolji basket igra u Srbiji – rekao je Branković.

Višestruke šampione nije potrebno pitati za očekivanja. Jer – kako je rekao Branković…

– Očekivanja su uvek najveća moguća kada Srbija igra.

Ipak…

– Mi smo aktuelni evropski prvaci i naravno da želimo tu titulu da odbranimo. Idemo u nešto izmenjenom sastavu, ali kod Srbije je dobro to što su uvek šestorica – sedmorica momaka konkurenta za nacionalni dres i da se bori za medalju. Ima mnogo momaka koji zaslužuju da budu tu. Srbija je dugi niz godina u samom vrhu svetske rang liste. Ovaj put su tu dvojica novih u odnosu na Svetsko prvenstvo. Nadamo se da ćemo i u Jerusalimu uzeti zlato.

Ocenjujući kvalitet predstojećeg takmičenja, Branković je naglasio očigledno…

– Dugi niz godina na svetskoj rang listi uglavnom dominiraju evropske ekipe. Tako da Evropsko prvenstvo ima svoju težinu. Biće dobar kvalitet takmičenja. Tu su Letonci, Belgijanci, Holanđani, Francuzi… Ima dosta dobrih ekipa koje igraju basket dugi niz godina.

Poenta je…

– Neće biti lako, neće biti naivno, ali spremni smo na sve to. Znamo sve te momke – poručio je Marko Branković.

Srbija sa dvojicom debitanata

Selektor Marko Ždero i trener Danilo Lukić, odlučili su da za Evropsko prvenstvo u Jerusalimu naprave dve izmene.

Uz standardne reprezentativce Strahinju Stojačića i Marka Brankovića, sada su i Nemanja Barać i Stefan Kojić, koji su zamenili Mihaila Vasića i Dejana Majstorovića.

Sistem takmičenja

Dve najbolje ekipe iz svih grupa plasiraće se u četvrfinale. Po klasičnom sistemu – prvi sa drugim – ukrštaju se A i C, odnosno B i D grupa.

Četvrtfinala, kao i mečevi za medalje igraju se 7. septembra.

A grupa

Srbija – Austrija     16,55

Austrija – Izreal     18,45

Srbija – Izrael         20,35

Ostavite komentar