Evropsko čudo iz Bačke Topole

Nije dovršio TSC čudo u Londonu. Ono rezultatsko. Vodio je s 1:0, ali od autogola su se stvari preokrenule. Međutim, tim iz Bačke Topole je ipak evropsko čudo. Ono ne upada u oči svima kao što bi to bilo da nije izgubio od Vest Hema, ali je, ipak, strateški značajnije od puke pobede.

Naš vicešampion je jedini u prvom kolu u grupama u sva tri Uefina kupa, koji je izveo tim sastavljen od igrača iz svoje zemlje! Simić, Cvetković, Petrović, Antonić, Đorđević, Stojić, Stanić, Radin, Jovanović, Đakovac i Kuveljić su na Olimpijskom stadionu u engleskoj prestonici baš bili pravi predstavnici našeg fudbala. A u njih je imao poverenje trener Lazetić, takođe naš čovek.

Suštinski se ništa nije promenilo ni kad je uveo zamene, mada su dvojica s tuđim pasošima. Ali, zar su Makedonac (Mirčevski) i Crnogorac (Rakonjac) tuđini kod nas?! Ima TSC i jednog pravog stranca (Šoš), međutim ni on nije bogzna odakle – njegovo rodno mesto u Mađarskoj i nije mnogo daleko od naše granice.

Engleski Vest Hem je imao samo trojicu engleskih državljana sa po jednim pojačanjem iz Poljske, Nemačke, Grčke, Italije, Španije, Brazila, Gane i Alžira. U drugom poluvremenu je sastav osvežen sa još jednim igračem iz Italije, Jamajke, Češke i Obale Slonovače. Svojevrsna reprezentacija sveta protiv našeg kluba, koji čak nije kupio ni zvezde domaćeg prelaznog roka.

Bez obzira na to ekipa iz Bačke Topole je pokazala da može da se nosi s profesionalcima probranim iz celog sveta. Sportska sreća joj je, istina, okrenula leđa, a verovatno je svoje odradilo i shvatanje uvreženo kod nas da su tamo fudbalski supermeni. Uostalom, u našoj ligi smatraju da je ona razvojna, to jest da je rasadnik u kome je sadnica uspela u životu ako su je kupili i zasadili u neku takvu fudbalsku zemlju kao što je Engleska.

Ispostavilo se da nema razloga da budemo snishodljivi. Stanićev gol je remek-delo koje treba da napaja naše domaće igrače. Upustio se u duel za koji bi se reklo da je unapred izgubljen, jer je lopta bila kod gorostasnog kapitena Vest Hema. Međutim, napadač TSC ga je iznenadio kao Marko Kraljević Musu Kesedžiju, remplovanjem ga bacio na zemlju i sačuvao posle sprinta samopouzdanje da hladnokrvno pogodi mrežu.

Drugi primer se nije završio uspešno, ali je pokazao kakvo srce treba da bude u junaka. Jovanović je s pola igrališta pokušao da iznenadi golmana Vest Hema. Prebacio je gol, međutim, njegov smeo potez je još jedno čudo, koje pokazuje da durbin ne treba da spusti ni protiv favorita kakav je bio čuveni klub iz Londona protiv ekipe iz Bačke Topole.

Ostavite komentar