Britanski mediji najavljuju izmeštanje finala LŠ iz Rusije, Uefa „prati situaciju“

Engleski mediji pišu da je Uefa „gotovo izvesno rešena“ da pomeri domaćinstvo finala Lige šampiona i da, duel dve najbolje ekipe u Evropi, umesto u Sankt Peterburgu, bude odigrano na nakoj drugoj lokaciji. Oni, takođe, spominju da bi to najverovatnije mogao da bude Vembli.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, nakon onoga što su sasvim jasno pojačane tenzije između Rusije i Ukrajine, odnosno između Rusije i zemalja zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, Uefa razmatra promenu mesta odigravanja finala.

Istina, i u ovom tekstu se navodi da je do sada jedina zvanična reakcija iz Uefe bila ona koja se može sažeti u citatu: „Pratimo situaciju sa velikom pažnjom i svaka eventualna odluka biće blagovremeno doneta“.

Već neko vreme Uefa u žrebovima odvaja ekipe iz Ukrajine i Rusije, kao i njihove nacionalne timove. U kontekstu novih dešavanja, navodi se u britanskim medijima, veoma verovatno će doći do izmeštanja finala.

O ovome su glasno govorili britanski političari. Podsetimo, Velika Britanija je već uvela nove sankcije Rusiji zbog odluke Kremlja da prizna, kao nezavisne države, teritorije pod kontrolom snaga bliskih Rusiji u istočnoj Ukrajini.

„Ne postoji šansa da se fudbalski meč takve važnosti održi u Rusiji, zemlji koja napada suverene države“, rekao je u parlamentu britanski premijer Boris Džonson.

Sadik Kan, gradonačelnik Londona, rekao je da ovaj grad, pored naravno Vemblija, nudi mnogo drugih potencijalnih lokacija za finale Lige šampiona. On je ovo rekao tokom govora u kojem je pozvao na sveobuhvatne sankcije Rusiji zbog, kako je rekao, „invazije Ukrajine“.

Ukoliko Uefa promeni mesto odigravanja finala Lige šampiona, to će biti treći put u nizu. Zbog pandemije prethodna dva finala igrana su u Portugaliji.

Prema predviđanjima, utakmica će svakako biti odigrana 26. maja, kada je to i planirano.

Ostavite komentar