ALEKSANDAR PIVIĆ, direktor takmičenja srpske Super i Prve lige: Novi imidž srpskog fudbala!

Slika o našem najpopularnijem sportu se znatno popravlja, klubovi igraju sve značajniju ulogu na međunarodnoj sceni, pa otuda i mnogo razloga za optimizam.

Obično kada se postavi pitanje značaja srpskog klupskog fudbala u našem društvu, svi se slažu u oceni da retko  koji drugi sport na ovdašnjim prostorima ima tu snagu da može da pomera granice.  Odlaskom stare fudbalske garniture današnji fudbal je ponovo dobio novu šansu. Iako je trenutno naša elitna liga, bar po važećim sportskim parametrima, još uvek daleko od najboljih u Evropi, stiče se utisak da je sadašnji menadžment spreman je da se uhvati u koštac sa izazovima modernog vremena. Direktor takmičenja Aleksandar Pivić, ne krije da će taj proces oporavka ići nešto sporije, ali da će se obrisi dobrog rada uskoro videti. Uoči starta takmičenja Super i Prva liga su dobile novog generalnog sponzora, pa će samim tim u narednim godinama klubovi moći „mirno da spavaju” jer im je na godišnjem nivou obezbeđen ne mali novac za ovdašnje prilike.

 Sa kakvim novinama dočekujete ovu fudbalsku godinu?

– Svesni smo da se do većine dostignuća u životu dolazi lakše ako im pristupite strateški. Želimo da svake godine podižemo standarde. Hoćemo pre svega da podignemo stepen ozbiljnosti, a i odgovornosti na svim nivoima. Zahvaljujući sponzorima, TV Arena, kompaniji Mocart sport i novcu koji dobijamo od Udruženja evropskih liga, nagrade za učešće u Super i Prvoj ligi su od ove godine znatno veće nego ranijih. Usvojili smo model raspodele sredstava, pa će svakom članu Superlige biti uplaćeno 350.000 evra na godišnjem nivou. Međutim, ako se ima u vidu da FSS i Zajednica svakom od klubova posebno plaća i sve troškove za službena lica, onda je jasno da to uopšte nisu mala sredstva. Takođe i prvoligaši će godišnje dobijati po 54.000 evra, što je do sada bilo nezamislivo. Primera radi pre samo dve godine članovi Superlige su na ime sponzorstva dobijali 60.000 evra. U tom pravcu napravljeni su ozbiljni pomaci, a to znači da će sada odgovornost na svakom klubu biti daleko veća. Naravno, Crvena zvezda i Partizan će dobijati mnogo više para zbog ostvarenih rezultata, negde oko 900.000 evra.

 Na koji način uspevate da držite kontinuitet i to bez nekih velikih afera?

– Dugo sam u fudbalu, poznajem ljude koji danas vode naše najbolje klubove. Na neki način to je dobra okolnost. Naravno, svestan sam da je je to ogromna odgovornost, jer u toku sezone u oba ranga takmičenja treba ispratiti čak 592 utakmice. Od zakazivanja mečeva, pronalaska najboljih termina. Jer, nemaju svi klubovi iste obaveze. Takođe, posle svakog kola treba obaviti analizu svakog meča, sprovesti disciplinske mere ako je potrebno. Trudim se da svi klubovi imaju istu šansu, za sada to dobro funkcioniše.

 Svi se slažu u oceni da srpski klupski fudbal u poslednje dve godine polako podiže glavu ?

– Neosporna je činjenica da smo na dobrom putu. Uostalom to govore i činjenice. Po rejtingu, a i kvalitetu, od svih evropskih liga naša Superliga je na visokom 11. mestu.

 Ipak, postoje i određeni nedostaci, koji će se sigurno rešavati narednih godina?

– Naš osnovni problem jeste infrastruktura, ali država čini sve da se i tu popravi slika. Uskoro će Srbija dobiti tri nova moderna stadiona, u Leskovcu, Zaječaru, i Loznici. Zvezda je poslednjih godina dosta uradila po tom pitanju. Imamo i nekoliko novih stadiona koji su ponos fudbalske Srbije. Polako ali sigurno popravljamo sliku o našem najpopularnijem sportu. Prošla sezona bila je jedna od najuspešnijih.

 Da li ste od kada ste direktor takmičenja, osetili bilo kakav pritisak od starne bilo kog kluba?

– Iskreno, nije ih bilo. Ljude koji vode naše najbolje klubove dobro poznajem i imamo korektan odnos. Nekako, uspeo sam da uspostavim sistem koji su svi klubovi prihvatili.

 Od sledeće sezone čak pet srpskih klubova će se takmičiti u evro kupovima?

– To dovoljno govori o kvalitetu naše lige. Sama činjenica da će se prvak direktno plasirati u grupnu fazu Lige šampiona je pokazatelj da idemo dobrim putem. Da će drugoplasirani igrati kvalifikacije za isto takmičenje, a trećeplasirani kvalifikacije za Ligu Evrope. Imaćemo i dva tima u kvalifikacijama za Ligu konferencija!

Neumorni direktor naše elitne lige u fudbalu ističe da je Zajednica pravi servis klubovima da su svi na istom zadatku, a to je što brži oporavak našeg najpopularnijeg sporta. Jedan od nedostataka sa kojima se treba uhvatiti u koštac jeste i nedostatak kvalitetnih sportskih radnika. Jedan od predloga jeste da u tom pogledu Savez, kao odgovorna sportska institucija, koja  funkcioniše po najvišim standardima, pripomogne u edukaciji, zašto da ne i stipendiranju budućih sportskih radnika. Jer na taj način rešava se jedan od gorućih problema našeg fudbala. Tajna uspešnog rukovođenja ovog mladog fudbalskog čoveka leži i u njegovom ogromnom fudbalskom autoritetu koji  nesumnjivo uživa među fudbalskim poslenicima. Pivić često ističe da bez najbližih saradnika, taj uspeh gotovo ne bi bio ostvaren za ovako kratko vreme.

Rasizam, nacionalizam, pirotehnika….

Često su naši najbolji klubovi na tapetu disciplinskih organa FSS. Direktor Pivić kaže da klubovi moraju da se pozabave navijačima. Jer, naši stadioni sve više liče na politički poligon, gde pojedine grupe huligana očigledno ne dolaze radi fudbala, već…

– I dalje imamo problem sa pirotehnikom, ne krije direktor takmičenja.– Mislim da klubovi pod hitno moraju da edukuju svoje navijače. Prošle sezone bilo je i pojave rasizma, nacionalizma na našim stadionima. A Uefa strogo kažnjava takve pojave. Sve su to stvari za jednu dublju analizu. Dobro je što nam fudbal iz godine u godinu raste, što su klubovi ostvaruju sve zapaženije rezultate u Evropi, tu mislim na Zvezdu i Partizan.  Što je reprezentacija izborila plasman na Mundijal u Katar, ali, pored sportskog aspekta moramo da vodimo računa i o drugim stvarima.

Ostavite komentar